Ostorménbangita (Viburnum lantana) vetőmag

550 Ft

Mészkőhegységek erdeiben és bozótosaiban fordul elő ez a szép cserje. Tavaszi virágzása és piros, majd feketére érő őszi bogyótermése miatt érdemes a kertekben is ültetni.

Leírás

Mészkőhegységek erdeiben és bozótosaiban fordul elő ez a szép cserje. Ráncos, bőrnemű levelei sok más bangita fajra hasonlítanak. Tavaszi virágzása és piros, majd feketére érő őszi bogyótermése miatt érdemes a kertekben is ültetni.

Vetése:

Nehezen kel. 24 óra áztatás után 2 hónap meleg rétegzés szobahőmérsékleten nedves tőzegben. Ezután ősszel a szabadba vethető, vagy hűtőszekrényben 3 hónap hideg rétegzés 0-5 fokon és vetés tavasszal szabadban vagy cserépben. A kelés elhúzódó, a magok egy része csak a következő évben kel ki.

Alkalmazása:

Az ostorménbangita termése ehető, de nem kifejezetten jó ízű. Régen is csak ínségeledelként használták. Sokkal nagyobb haszna van a madarak számára. Tavasszal a virágai, ősszel a bogyói vonzzák az állatvilágot.
Vesszőit kosárfonásra használták. Vékony de erős ágaiból kisebb használati tárgyakat faragtak: pipaszárat, ostornyelet (innen kapta a nevét), nyílvesszőt.
Dísznövényként is megállja a helyét. Virága és bogyói magukért beszélnek, de maga a növény is érdekes a ráncos leveleivel. Őszi lombszíne vöröses.
Szereti a jó minőségű humuszos erdei talajt, de köves, vagy akár homokos talajon is megél, a gyenge futóhomok kivételével mindent elvisel. Nem szereti a pangó vizes élőhelyet. Meleg mikroklímába érdemes ültetni. A bangiták között szárazságtűrőnek számít, de a kifejezetten aszályos időszakokat rosszul viseli. Ilyen területeken érdemes félárnyékban nevelni és öntözni.

További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

április, május, június

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

1-3 m, 3-10 m

Egyebek

ehető, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ostorménbangita (Viburnum lantana) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük