Ostorménbangita (Viburnum lantana) szabadgyökeres csemete

Ostorménbangita (Viburnum lantana) szabadgyökeres csemete
Ostorménbangita (Viburnum lantana) szabadgyökeres csemete
Ostorménbangita (Viburnum lantana) szabadgyökeres csemete
Mészkőhegységek erdeiben és bozótosaiban fordul elő ez a szép cserje. Tavaszi virágzása és piros, majd feketére érő őszi bogyótermése miatt érdemes a kertekben is ültetni.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 20-25 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Mészkőhegységek erdeiben és bozótosaiban fordul elő ez a szép cserje. Ráncos, bőrnemű levelei sok más bangita fajra hasonlítanak. Tavaszi virágzása és piros, majd feketére érő őszi bogyótermése miatt érdemes a kertekben is ültetni.

Alkalmazása:

Az ostorménbangita termése ehető, de nem kifejezetten jó ízű. Régen is csak ínségeledelként használták. Sokkal nagyobb haszna van a madarak számára. Tavasszal a virágai, ősszel a bogyói vonzzák az állatvilágot. Vesszőit kosárfonásra használták. Vékony de erős ágaiból kisebb használati tárgyakat faragtak: pipaszárat, ostornyelet (innen kapta a nevét), nyílvesszőt. Dísznövényként is megállja a helyét. Virága és bogyói magukért beszélnek, de maga a növény is érdekes a ráncos leveleivel. Őszi lombszíne vöröses. Szereti a jó minőségű humuszos erdei talajt, de köves, vagy akár homokos talajon is megél, a gyenge futóhomok kivételével mindent elvisel. Nem szereti a pangó vizes élőhelyet. Meleg mikroklímába érdemes ültetni. A bangiták között szárazságtűrőnek számít, de a kifejezetten aszályos időszakokat rosszul viseli. Ilyen területeken érdemes félárnyékban nevelni és öntözni.

Adatok
Virágzási idő
április, június, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
1-3 m, 3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!