Orvosi kecskeruta (Galega officinalis) vetőmag

550 Ft

Nedves réteken, ártereken él ez a nagyra növő pillangós évelő. Méretével, és nyár végi virágfürtjeivel feltűnő jelenség.

Kategóriák: , ,

Leírás

Nedves réteken, ártereken él ez a nagyra növő pillangós évelő. Méretével, és nyár végi virágfürtjeivel feltűnő jelenség.
Bármilyen gyenge, tápanyagszegény talajon is megél, de a nedvességet és a gazdagabb talajt nagyobb terméssel hálálja meg. Nedves helyeken őshonos, de vízállásos, magas talajvízszintű helyeket nem szereti. Felnőtt korban jó szárazságtűrő.

Vetése:

Tavasszal vagy ősszel. A kelést a hideghatás segíti, ezért sikeresebb az őszi vetés. A magokat 12-24 órára vízbe kell áztatni, utána azonnal vethető. Tavaszi vetésnél célszerű még ősszel beáztatni a magokat, és nedves homokba keverve nejlonzacskóban hűtőszekrényben tárolni tavaszig, kevéssel fagypont feletti hőmérsékleten. Ha megindul a kelés el kell vetni. Fiatalon vízigényes, amint megerősödött már szárazságtűrő.

Alkalmazása:

Gyógynövényként teáját többféle célra is használják: vércukorszint csökkentésére, tejtermelés serkentésére, vizelethajtóként, emésztést javítóként.
Takarmánynövényként használható, tejelválasztást serkentő hatása miatt tejelő tehenek számára különösen előnyös.
A kertekben mulcs alapanyagként használhatod ezt a nitrogénkötő és gyorsan növő évelőt. Gyepbe is ültethető, ősszel kaszálható.
Erőteljes, nagy területet behálózó gyökérzete és dús lombja miatt társításokban csak korlátozottan használható, a körülötte levő növényekkel erősen konkurál. Viszont pontosan ezek azok a tulajdonságok, amik miatt a növény nagyon hatékonyan tudja feltárni a talaj tápanyagait, és azt zöldtrágya  formájában elérhetővé tenni.
A fiatal magoncok nem szeretik a szárazságot, de amint megerősödtek már szívós, igénytelen, a nyári forróságot is jól kezelő növénynek számít.
Gazdagon virágzik, ezzel sok beporzó rovart vonz. Bőséges nektártermelése miatt mézelő méhek számára is érdemes lehet ültetni.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, állateledel, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Orvosi kecskeruta (Galega officinalis) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük