Orvosi füstike (Fumaria officinalis) vetőmag

Orvosi füstike (Fumaria officinalis) vetőmag
Orvosi füstike (Fumaria officinalis) vetőmag
Orvosi füstike (Fumaria officinalis) vetőmag
Kerti gyomként találkozhatsz ezzel a hamvas levelű apró növénnyel. Nem feltűnő, de a rózsaszínes virágával együtt kedves színfoltot alkot.
Kiszerelés: 1 ml, 180 mag
Nincs raktáron
550 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Kerti gyomként találkozhatsz ezzel a hamvas levelű apró növénnyel. Bolygatott területeken és sziklagyepekben is előfordul. Nem feltűnő, de a rózsaszínes virágával együtt kedves színfoltot alkot.

Vetése:

Tavasszal vesd el. Különösebb gondoskodást nem igényel.

Alkalmazása:

Gyógynövényként a rómaiak óta használatban van vértisztító, görcsoldó, epehajtó, vizelethajtó, hashajtó hatása miatt. Belsőleg főleg a máj és más szervek betegségei ellen alkalmazzák. Külsőleg bőrbetegségeket, ekcémát kezelnek vele. Hosszú ideig nem szabad szedni. Régen túró készítéséhez használták: a tejhez adva azt kicsapja, megsavanyítja, miközben meggátolja az avas íz kialakulását. Növényi tejjel is működik. Termesztésben átlagos kerti körülmények között bárhol megél. Ha egyszer megtelepedett, akkor utána már elveti magát és évről évre visszatér. Laza levélzete miatt nem jelent konkurenciát semmilyen más növényre nézve, ezért növénytársításokban nagyon jól felhasználható. Nagyon hosszú virágzási ideje és számtalan apró virága miatt elvben nagyon jó rovarcsalogató növénynek kellene lennie, de a megporzók alig látogatják.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, hosszan virágzó, július, június, május, október, szeptember
Hasznosítás
gyógynövény
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
30 cm alatt
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!