Olajretek (Raphanus sativus var. oleiferus) vetőmag
Olajretek (Raphanus sativus var. oleiferus) vetőmag
550 Ft

Olajretek (Raphanus sativus var. oleiferus) vetőmag

Az ökológiai termesztés ígéretes növénye zöldtrágyaként, takarmányként, takarónövényként, méhlegelőként, és még számtalan egyéb feladatra.
Kiszerelés: 15 ml, 1200 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Az ökológiai termesztés ígéretes növénye zöldtrágyaként, takarmányként, takarónövényként, méhlegelőként, és még számtalan egyéb feladatra. A természetben nem ismert, a kerti retek olajtermesztésre nemesített változata. Hosszúkás, retekre hasonlító karógyökere és erőteljes fejlődése miatt leginkább zöldtrágyaként és talajjavítóként használják.

Vetése:

Hidegben csírázik. Magtermeléshez kora tavasszal vesd el, takarónövényként ősszel is vethető.

Alkalmazása:

A magja kb. 40% étkezési célra használható olajat tartalmaz, ez is indokolhatná a termesztését. Emellett minden része ehető: a levelei salátaként, a gyökere retekként (elvégre ez egy retek változat) használható. Minden része csípős, mustárhoz hasonló aromájú. A virága és a fiatal termései is ehetők, saláták díszítésére és ízesítésére tökéletesek. A magja csíráztatva használható salátákban. Gyógynövényként főleg emésztést javító és féreghajtó, fertőtlenítő hatása miatt ismert. Összezúzott gyökerét borogatásként használhatod kisebb sebek, horzsolások, égések kezelésére. Takarmányként zölden levágva vagy legeltetve is tökéletes. Vadföldeken is vetik, a vadállatok is nagyon szeretik. Zöldtrágyaként több tulajdonsága miatt is hasznos. Gyors fejlődésével, nagy leveleivel elnyomja a gyomokat. Nagy zöld tömeget képez. Erős, vastag karógyökere mélyre hatol, felhozza a tápanyagokat és lazítja a talajt. Hideg évszakos talajtakaró magkeverékek tökéletes összetevője. Tömörödött talajok fellazítására is tökéletes. Termesztéséhez a tápdús, nedves talajok ideálisak, de ha nem fontos a kiemelkedő hozam, akkor bárhol megél. Vízigényes, de a hideg félévben ez nem jelent problémát az ország szárazabb területein sem. Meleg, száraz körülmények között hamar felmagzik és elpusztul. Gazdag virágzása miatt méhlegelőként is hasznosíthatod. Szakaszosan vetve hosszú ideig virágzik, bár ha nyárra is ki akarod tolni a nyílását akkor öntöznöd kell. Biokertekben hasznos tulajdonsága, hogy sokféle káros rovarra riasztó hatása van. A talajban lakó fonálférgeket gyérítheted a termesztésével, és más növények közé ültetve segíti azok növényvédelmét. Uborka és tökfélék rovarkártevői ellen különösen hatásos.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, június, május, szeptember
Hasznosítás
állateledel, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, talajtakaró, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!