Nitrogénkötő fák és cserjék permakultúrához, 4 féle vetőmag

Permakultúrás kertekben nagyon fontos szerepet kapnak a támogató fák. Ezek olyan, általában nitrogénkötő fajok, amik segítik a kertet és a benne élő többi növényt.
Csomag tartalma
Nincs raktáron
1 800 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Permakultúrás kertekben nagyon fontos szerepet kapnak a támogató fák. Ezek olyan, általában nitrogénkötő fajok, amik segítik a kertet és a benne élő többi növényt. Sokféle szerepek betöltenek egyszerre:

  • Képesek megélni kedvezőtlen körülmények között is.
  • Előkészítik a terepet a kényesebb növények számára.
  • Gyors fejlődésükkel hamar megteremtik a védettebb, erdőre hasonlító mikroklímát.
  • Sok szerves anyagot hoznak létre, ami a talaj építéséhez szükséges. Felépítik és táplálják a talaj humusz tartalmát.
  • A nitrogénkötő gyökérzetük segítségével tápanyagokat juttatnak a talajba.
  • Árnyékoló és szélfogó hatásukkal csökkentik a párologtatást, így kevesebb öntözésre van szükség (vagy öntözés nélkül vízigényesebb növényeket tudsz nevelni).
  • Zöldséges ágyások közé telepítve is használhatod őket: szélvédelmet és árnyékot adnak a kertnek, miközben tápanyagokkal látják el.

Egy permakultúrás kert beültetése a támogató növényekkel kezdődik. Amikor azok már létrehoztak egy enyhébb mikroklímát, elkezdték felépíteni a talaj humusz tartalmát, akkor jöhetnek az ember számára hasznosabb fák. Különösen ott fontos ez a fokozatosság, ahol a klíma és a talaj nem engedi a gyümölcsfák és a zöldségfélék termesztését. Erre a hagyományos kertész válasza a trágyázás, a műtrágya, az öntözés. Permakultúrás kertben először meg kell teremteni a lehető legkedvezőbb feltételeket az esővíz tárolásával, koncentrálásával, és a támogatófákkal. A gyümölcsfák kényesebbek, ezeket akkor ültetheted el, amikor a körülmények már lehetővé teszik a nevelésüket külső segítség nélkül. Amint a véglegesnek szánt fák megerősödnek a támogató fákat vissza lehet vágni. A többiek átveszik a szerepüket. A visszavágott fák még sokáig hozzák a hajtásokat, amiket mulcsként lehet használni.

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!