Napraforgó ’Jaguar’ (Helianthus annuus) vetőmag

500 Ft

A ’Jaguar’ amerikai nemesítésű, viszonylag új fajta. Nagy szemű, kifejezetten étkezési célra való. Bőtermő, kedvezőtlen területeken is jó termést ad.

Leírás

A napraforgó termesztett növényként mindenfelé elterjedt. Eredetileg Észak-Amerikából származik.
A ’Jaguar’ amerikai nemesítésű, viszonylag új fajta. Nagy szemű, kifejezetten étkezési célra való. Bőtermő, kedvezőtlen területeken is jó termést ad. Iparszerű termesztésben nem éppen környezetbarát, ugyanis az imazamox gyomirtóra rezisztens, ezért magonc korban kifejezetten sokat szokták gyomirtózni. Kiváló példa ez a fajta arra, hogy nem csak a GMO növények lehetnek gyomirtóra rezisztensek, ugyanis a Jaguar hagyományos nemesítéssel jött létre. Persze otthon nem kötelező gyomirtózni, kiskerti körülmények közé nagyon jól beilleszthető bőtermő és nagy szemű napraforgó.

Vetése:

Április közepén 70-75 cm sortávolságra, 25-30 cm tőtávolságra, 4-6 cm mélyre (4-7 kg vetőmag hektáronként).

Betakarítás:

Augusztus végén vagy szeptember elején. Madarak számára lábon hagyhatjuk egy részét.

Alkalmazása:

Gyakori étkezési növény: a magjait, és az azokból sajtolt olajat mindenki ismeri. Kevésbé ismert, hogy szinte minden része felhasználható gyógynövényként vagy egyéb célokra: a levele csípések kezelésére és teaként lázcsillapításra, a szára és a maghéj tüzelésre.
Látványos kerti növény, magas termetével, nagy leveleivel és sárga virágával elsőrangú dísznövény. Szálanként, vagy kis csoportokban érvényesül a legjobban.
Bármilyen talajon termeszthető, kivéve a savanyú és vízállásos területeket. A sovány talajokat is jól viseli. Nitrogénben dús talajra a napraforgó vetése nem ajánlott, mivel az erősebb fejlődésű, lazább szövetű növényeket gyakrabban támadják meg a gombabetegségek. Ezért nem célszerű nitrogénkötő hüvelyesek helyére ültetni. A betegségek elkerülésére ne ültesd repce, dohány, kender, len, paradicsom és paprika után két éven belül.
Erős karógyökere akár 3 méter mélyre is hatolhat, de kiterjedt oldalgyökér hálózatot is nevel. A talajt képes erősen kiélni, ezért egymás után ugyanazon a területen ne termeszd. A többi növény fejlődésére gátló anyagokat bocsát ki, növénytársításokban óvatosan használjuk. A burgonyával nem fér össze, de jó társa például az uborka és a kukorica.
Zöldtrágyaként is termelhető, kihasználva a gyors növekedését. Ilyen célra akár másodvetésként is ültethető. Más fajokkal keverve is használják, elterjedt például a zab-borsó-napraforgó keverék.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

1-3 m

Egyebek

ehető, állateledel, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Napraforgó ’Jaguar’ (Helianthus annuus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük