Napraforgó ’Iregi csíkos’ (Helianthus annuus) vetőmag

Napraforgó ’Iregi csíkos’ (Helianthus annuus) vetőmag
Napraforgó ’Iregi csíkos’ (Helianthus annuus) vetőmag
Napraforgó ’Iregi csíkos’ (Helianthus annuus) vetőmag
Az ’Iregi csíkos’ napraforgó ökológiai termesztésre alkalmas fajta, mivel a jelentősebb betegségekkel szemben ellenálló. Nagy tányérú, de viszonylag kicsi és csíkos magvú, elsősorban madáreleségnek és olaj nyerésére használt fajta.
Kiszerelés: 30 ml, 120 mag
Nincs raktáron
550 Ft
Nincs raktáron
Részletek
A napraforgó termesztett növényként mindenfelé elterjedt. Eredetileg Észak-Amerikából származik. Az ’Iregi csíkos’ napraforgó ökológiai termesztésre alkalmas fajta, mivel a jelentősebb betegségekkel szemben ellenálló. Nagy tányérú, de viszonylag kicsi és csíkos magvú, elsősorban madáreleségnek és olaj nyerésére használt fajta.

Vetése:

Április közepén 70-75 cm sortávolságra, 25-30 cm tőtávolságra, 4-6 cm mélyre (4-7 kg vetőmag hektáronként).

Betakarítás:

Augusztus végén vagy szeptember elején. Madarak számára lábon hagyhatjuk egy részét.

Alkalmazása:

Gyakori étkezési növény: a magjait, és az azokból sajtolt olajat mindenki ismeri. Kevésbé ismert, hogy szinte minden része felhasználható gyógynövényként vagy egyéb célokra: a levele csípések kezelésére és teaként lázcsillapításra, a szára és a maghéj tüzelésre. Látványos kerti növény, magas termetével, nagy leveleivel és sárga virágával elsőrangú dísznövény. Szálanként, vagy kis csoportokban érvényesül a legjobban. Bármilyen talajon termeszthető, kivéve a savanyú és vízállásos területeket. A sovány talajokat is jól viseli. Nitrogénben dús talajra a napraforgó vetése nem ajánlott, mivel az erősebb fejlődésű, lazább szövetű növényeket gyakrabban támadják meg a gombabetegségek. Ezért nem célszerű nitrogénkötő hüvelyesek helyére ültetni. A betegségek elkerülésére ne ültesd repce, dohány, kender, len, paradicsom és paprika után két éven belül. Erős karógyökere akár 3 méter mélyre is hatolhat, de kiterjedt oldalgyökér hálózatot is nevel. A talajt képes erősen kiélni, ezért egymás után ugyanazon a területen ne termeszd. A többi növény fejlődésére gátló anyagokat bocsát ki, növénytársításokban óvatosan használjuk. A burgonyával nem fér össze, de jó társa például az uborka és a kukorica. Zöldtrágyaként is termelhető, kihasználva a gyors növekedését. Ilyen célra akár másodvetésként is ültethető. Más fajokkal keverve is használják, elterjedt például a zab-borsó-napraforgó keverék.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, június
Hasznosítás
állateledel, ehető, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!