Nagy bakszakáll (Tragopogon dubius) vetőmag

500 Ft

Hatalmas pitypangra emlékeztető virágú növény. Jellegzetes faj, a virágából körben kiálló, küllőszerű vékony levélkék elárulják.

Kategóriák: , ,

Leírás

Száraz gyepekben és bolygatott területeken fordul elő ez a hatalmas pitypangra emlékeztető virágú növény. A bakszakáll fajok könnyen felismerhetők nagy sárga virágukról és keskeny szalag alakú leveleikről. A nagy bakszakáll ezek között is jellegzetes, a virágából körben kiálló, küllőszerű vékony levélkék elárulják.

Vetése:

Tavasszal végleges helyére. Kelésig nedvesen kell tartani.

Alkalmazása:

Ehető növény, régebben termesztették is. Gyökerét főzve és nyersen is felhasználhatjuk köretként vagy salátákhoz adva. Magas inulin tartalma miatt cukorbetegek számára is alkalmas. Levele édeskés ízű, salátaként fogyasztható. Szára is ehető, a spárgához hasonlóan. Virágbimbója savanyítva a kapribogyóhoz hasonlít.
Gyógynövényként főleg emésztőszervi betegségek ellen használták, de a gyökeréből készült szirup megfázásos tünetek esetén is felhasználható.
A kertben könnyen tartható. Bármilyen talajon megél, a nehéz kötött talajokat erős karógyökerével lazítja. Öntözést csak akkor igényel, ha étkezési célra termeljük, és fontos, hogy zsenge legyen. Növénytársításokban szinte minden kisebb növény mellé tökéletes választás, mert keskeny leveleivel alig árnyékol, és a gyökere is inkább a mélyebb talajrétegekben található.
Nagy virágait szeretik a beporzó rovarok, ezért virágos rétekbe vagy rovarcsalogató kertekbe tökéletes választás.

További információk

Növény típusa

évelő, kétéves

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június, július, augusztus, szeptember, október, hosszan virágzó

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Nagy bakszakáll (Tragopogon dubius) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük