Nagy bakszakáll (Tragopogon dubius) vetőmag
Nagy bakszakáll (Tragopogon dubius) vetőmag
550 Ft

Nagy bakszakáll (Tragopogon dubius) vetőmag

Hatalmas pitypangra emlékeztető virágú növény. Jellegzetes faj, a virágából körben kiálló, küllőszerű vékony levélkék elárulják.
Kiszerelés: 15 ml, 120 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Száraz gyepekben és bolygatott területeken fordul elő ez a hatalmas pitypangra emlékeztető virágú növény. A bakszakáll fajok könnyen felismerhetők nagy sárga virágukról és keskeny szalag alakú leveleikről. A nagy bakszakáll ezek között is jellegzetes, a virágából körben kiálló, küllőszerű vékony levélkék elárulják.

Vetése:

Tavasszal végleges helyére. Kelésig nedvesen kell tartani.

Alkalmazása:

Ehető növény, régebben termesztették is. Gyökerét főzve és nyersen is felhasználhatjuk köretként vagy salátákhoz adva. Magas inulin tartalma miatt cukorbetegek számára is alkalmas. Levele édeskés ízű, salátaként fogyasztható. Szára is ehető, a spárgához hasonlóan. Virágbimbója savanyítva a kapribogyóhoz hasonlít. Gyógynövényként főleg emésztőszervi betegségek ellen használták, de a gyökeréből készült szirup megfázásos tünetek esetén is felhasználható. A kertben könnyen tartható. Bármilyen talajon megél, a nehéz kötött talajokat erős karógyökerével lazítja. Öntözést csak akkor igényel, ha étkezési célra termeljük, és fontos, hogy zsenge legyen. Növénytársításokban szinte minden kisebb növény mellé tökéletes választás, mert keskeny leveleivel alig árnyékol, és a gyökere is inkább a mélyebb talajrétegekben található. Nagy virágait szeretik a beporzó rovarok, ezért virágos rétekbe vagy rovarcsalogató kertekbe tökéletes választás.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, hosszan virágzó, július, június, május, október, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő, kétéves
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!