Mungóbab (Vigna radiata) vetőmag

500 Ft

Pillangós virágú, nitrogénkötő, kúszó szárú növény, leginkább a borsóra hasonlít. Magja apró, olajzöld színű, golyó alakú bab.

Leírás

Termesztett növény, vadon nem ismerjük. Valószínűleg a mediterrán vidékekről és Ázsiából származik. Pillangós virágú, nitrogénkötő, kúszó szárú növény, leginkább a borsóra hasonlít. Magja apró, olajzöld színű, golyó alakú bab.

Vetése:

Kései vetésű, májusnál előbb ne kerüljön földbe. A keléshez meleget igényel: 25°C talajhőmérséklet az optimum, de 12 fok felett már kikel. Vetés előtt 12 órára áztasd be. Aránylag száraz talajban is jól csírázik.

Alkalmazása:

Étkezési növényként felhasználása a babbal vagy a borsóval azonos, zöld hüvelye és magja is ehető (sőt a levele is). Csíráztatáshoz az egyik legkedveltebb növény, a mungóbabcsíra igazi ínyenc eledel. Magját őrölve tészták készítéséhez lehet használni.
Magja szaponinokat tartalmaz, őrölve tisztálkodásra használható. Selymessé teszi a bőrt.
Termesztése a babhoz hasonló. Növekedése valahol félúton van a futó és a bokorbabok között. Egy méter körüli hosszúságúra nő meg, érdemes felfuttatni valamire. Melegigényes, a hagyományos babhoz képest jobban tűri a szárazságot. A virágzás idején érkező eső káros a termékenyülésre. Vetés után 40 nappal már virágozhat, rá 2-3 hétre zöldbabként már ehető. A száraz termés a vetés után 3-4 hónappal érik be. Bármilyen talajon megél, még a szikes vagy nagyon savanyú talajokon is, de az optimális számára a semleges vagy enyhén savanyú talaj.
Zöldtrágyaként is nagyon jól felhasználható. Erős karógyökerével feltárja a talaj mélyebb rétegeit is. Nitrogénkötő, gyorsan fejlődik. Takarónövényként, vagy mulcs termesztéséhez egyaránt kiváló.
Virágait méhek porozzák, de nagyon gyors fejlődése és rövid virágzási ideje miatt rovarcsalogató növényként nem jelentős.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mungóbab (Vigna radiata) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük