Mungóbab (Vigna radiata) vetőmag
Mungóbab (Vigna radiata) vetőmag
500 Ft

Mungóbab (Vigna radiata) vetőmag

Pillangós virágú, nitrogénkötő, kúszó szárú növény, leginkább a borsóra hasonlít. Magja apró, olajzöld színű, golyó alakú bab.
Kiszerelés: 10 ml, 140 mag
Raktáron
500 Ft
Részletek
Termesztett növény, vadon nem ismerjük. Valószínűleg a mediterrán vidékekről és Ázsiából származik. Pillangós virágú, nitrogénkötő, kúszó szárú növény, leginkább a borsóra hasonlít. Magja apró, olajzöld színű, golyó alakú bab.

Vetése:

Kései vetésű, májusnál előbb ne kerüljön földbe. A keléshez meleget igényel: 25°C talajhőmérséklet az optimum, de 12 fok felett már kikel. Vetés előtt 12 órára áztasd be. Aránylag száraz talajban is jól csírázik.

Alkalmazása:

Étkezési növényként felhasználása a babbal vagy a borsóval azonos, zöld hüvelye és magja is ehető (sőt a levele is). Csíráztatáshoz az egyik legkedveltebb növény, a mungóbabcsíra igazi ínyenc eledel. Magját őrölve tészták készítéséhez lehet használni. Magja szaponinokat tartalmaz, őrölve tisztálkodásra használható. Selymessé teszi a bőrt. Termesztése a babhoz hasonló. Növekedése valahol félúton van a futó és a bokorbabok között. Egy méter körüli hosszúságúra nő meg, érdemes felfuttatni valamire. Melegigényes, a hagyományos babhoz képest jobban tűri a szárazságot. A virágzás idején érkező eső káros a termékenyülésre. Vetés után 40 nappal már virágozhat, rá 2-3 hétre zöldbabként már ehető. A száraz termés a vetés után 3-4 hónappal érik be. Bármilyen talajon megél, még a szikes vagy nagyon savanyú talajokon is, de az optimális számára a semleges vagy enyhén savanyú talaj. Zöldtrágyaként is nagyon jól felhasználható. Erős karógyökerével feltárja a talaj mélyebb rétegeit is. Nitrogénkötő, gyorsan fejlődik. Takarónövényként, vagy mulcs termesztéséhez egyaránt kiváló. Virágait méhek porozzák, de nagyon gyors fejlődése és rövid virágzási ideje miatt rovarcsalogató növényként nem jelentős.

Adatok
Virágzási idő
július, június
Hasznosítás
ehető, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!