Molyhos tölgy (Quercus pubescens) szabadgyökeres csemete

400 Ft-tól

Kis termetű, szárazságtűrő tölgy, 15 méternél nem nő nagyobbra. Bőrszerű, fiatalon bársonyos leveléről könnyen felismerhető.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-70 cm.

Kis termetű, szárazságtűrő tölgy, 15 méternél nem nő nagyobbra. Bőrszerű, fiatalon bársonyos leveléről könnyen felismerhető. Meleg, száraz hegyoldalakon, sziklás területeken található. Olyan száraz, köves helyeken is megél, ahol más fa nem, de itt már bokor méretű, sokszor bonsai-szerű formát vesz fel. Ezek a területek az igazi élőhelyei, mert jobb talajon kis termete miatt a többi fafaj elnyomja. Nagyon fontos fafaj, gyökereivel megköti a laza, kőtörmelékes hegyoldalakat, és értékes élőhelyet hoz létre sok növény és állat számára.

Alkalmazása:

Dísznövényként használható. Kis termete miatt a többi tölgynél alkalmasabb, nem növi ki a kertet. Görbe, szabálytalan alakú törzse miatt látványos, hatalmas bonsaira hasonlító formája van.
A makkja ehető, viszonylag kevés tannint tartalmaz, de ez egyedfüggő. Vannak teljesen tannin-mentes makkot termő példányok is. Az őrölt makk főzelékek sűrítésére használható, vagy kenyértésztához keverhető.
Gyógynövényként felhasználták, de csak a fán növő gubacsokat. Erős összehúzó hatásuk miatt vérzéscsillapítóként és hasmenés, vérhas ellen alkalmazták.
Fája jó minőségű keményfa, nagyon tartós, nedvességnek kitett helyeken is használható. A fa kis termete, és általában görbe törzse miatt azonban nehéz használható méretű faanyagot kivágni belőle. Tüzelőnek viszont tökéletes.
A molyhos tölgy jó talajon viszonylag gyorsan nő, nem sokkal marad el a kocsányos tölgy mögött. Száraz helyen is termeszthető, ahol más fa már nem él meg. Erős karógyökere mellett viszonylag hamar dús oldalgyökér-hálózatot nevel, amivel rézsűk megkötésére is alkalmas.
Az összes tölgy fajt érdemes fiatalon oldalról árnyékolni, csak felülről érje direkt napsütés. Az így védett példányok gyorsabban nőnek, hamarabb megerősödnek. Ezért évelő növényekkel vagy cserjékkel érdemes együtt ültetni a tölgyeket. Erdőgazdaságokban sűrűre ültetik a csemetéket, hogy gyorsan összezárjanak, egymást árnyékolják. Ebben az esetben hamar szükség lesz a csemeték ritkítására, válogatására.
A tölgyfák a legjobb rovarbarát növények, közülük is kiemelkedik a molyhos tölgy. Kis termete miatt a kertekbe jobban beilleszthető. A makkja az alacsony tannin tartalma miatt sokkal kedveltebb az állatok körében, mint a többi tölgy fajé. A harkályok, a szajkók, a mókusok és más vadállatok fontos téli tápláléka.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, szikes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

madárbarát, ehető, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Molyhos tölgy (Quercus pubescens) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük