Molyhos tölgy (Quercus pubescens) szabadgyökeres csemete, nagy méret

Molyhos tölgy (Quercus pubescens) szabadgyökeres csemete, nagy méret
Molyhos tölgy (Quercus pubescens) szabadgyökeres csemete, nagy méret
Kis termetű, szárazságtűrő tölgy, 15 méternél nem nő nagyobbra. Bőrszerű, fiatalon bársonyos leveléről könnyen felismerhető.
Nincs raktáron
800 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-60 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. A tölgyek erős, vastag karógyökerük miatt ebbe a méretbe már nehezen férnek bele. A csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Kis termetű, szárazságtűrő tölgy, 15 méternél nem nő nagyobbra. Bőrszerű, fiatalon bársonyos leveléről könnyen felismerhető. Meleg, száraz hegyoldalakon, sziklás területeken található. Olyan száraz, köves helyeken is megél, ahol más fa nem, de itt már bokor méretű, sokszor bonsai-szerű formát vesz fel. Ezek a területek az igazi élőhelyei, mert jobb talajon kis termete miatt a többi fafaj elnyomja. Nagyon fontos fafaj, gyökereivel megköti a laza, kőtörmelékes hegyoldalakat, és értékes élőhelyet hoz létre sok növény és állat számára.

Alkalmazása:

Dísznövényként használható. Kis termete miatt a többi tölgynél alkalmasabb, nem növi ki a kertet. Görbe, szabálytalan alakú törzse miatt látványos, hatalmas bonsaira hasonlító formája van. A makkja ehető, viszonylag kevés tannint tartalmaz, de ez egyedfüggő. Vannak teljesen tannin-mentes makkot termő példányok is. Az őrölt makk főzelékek sűrítésére használható, vagy kenyértésztához keverhető. Gyógynövényként felhasználták, de csak a fán növő gubacsokat. Erős összehúzó hatásuk miatt vérzéscsillapítóként és hasmenés, vérhas ellen alkalmazták. Fája jó minőségű keményfa, nagyon tartós, nedvességnek kitett helyeken is használható. A fa kis termete, és általában görbe törzse miatt azonban nehéz használható méretű faanyagot kivágni belőle. Tüzelőnek viszont tökéletes. A molyhos tölgy jó talajon viszonylag gyorsan nő, nem sokkal marad el a kocsányos tölgy mögött. Száraz helyen is termeszthető, ahol más fa már nem él meg. Erős karógyökere mellett viszonylag hamar dús oldalgyökér-hálózatot nevel, amivel rézsűk megkötésére is alkalmas. Az összes tölgy fajt érdemes fiatalon oldalról árnyékolni, csak felülről érje direkt napsütés. Az így védett példányok gyorsabban nőnek, hamarabb megerősödnek. Ezért évelő növényekkel vagy cserjékkel érdemes együtt ültetni a tölgyeket. Erdőgazdaságokban sűrűre ültetik a csemetéket, hogy gyorsan összezárjanak, egymást árnyékolják. Ebben az esetben hamar szükség lesz a csemeték ritkítására, válogatására. A tölgyfák a legjobb rovarbarát növények, közülük is kiemelkedik a molyhos tölgy. Kis termete miatt a kertekbe jobban beilleszthető. A makkja az alacsony tannin tartalma miatt sokkal kedveltebb az állatok körében, mint a többi tölgy fajé. A harkályok, a szajkók, a mókusok és más vadállatok fontos téli tápláléka.

Adatok
Virágzási idő
május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!