Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) vetőmag

550 Ft

Nedves réteken, vízpartokon, mocsarakban gyakori ez a látványos sárga virágú írisz faj. Az egyetlen vadon növő íriszünk, ami nem védett.

Leírás

Nedves réteken, vízpartokon, mocsarakban gyakori ez a látványos sárga virágú írisz faj. Az egyetlen vadon növő íriszünk, ami nem védett (a többi faj sokkal ritkább, ami indokolja a védelmüket). Világoszöld, mereven felálló leveleivel nagy csomókat képez. Dísznövényként is ültetik, főként kerti tavak partján.

Vetése:

Egy nap áztatás után kora tavasszal vesd el. Néhány hét hideghatás (nedvesen hűtőszekrényben tárolás) segíti a kelést. A vetés cserepét állítsd egy tál vízbe. A magoncok viszonylag lassan nőnek, érdemes előnevelni kiültetés előtt.

Alkalmazása:

Gyógynövényként régen a gyöktörzsét használták. Erős összehúzó és hánytató hatású. Fogfájás csillapításához egy szelet gyökeret nyomtak a beteg foghoz. Nagyon fanyar, de szárítás után ez az íze eltűnik.
Dísznövényként elterjedt. Kerti tavakban gyakori vendég, de más nedvesebb helyen is jól érzi magát. Elég a számára, ha a talaja soha nem szárad ki. Szárazabb helyen jobb félárnyékban nevelni. Sekély vízben is megél 10-15 cm vízmélységig.
A rizómáival terjed, de nem viselkedik agresszíven. Leginkább csak sűrű csoportot képez.
Nedvesebb gyepben is megél, ha csak ősszel van lekaszálva.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

nedvességigényes, vízinövény

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június

Gyökérzet

terjedő tövű

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

dísznövény

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük