Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) vetőmag

Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) vetőmag
Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) vetőmag
Nedves réteken, vízpartokon, mocsarakban gyakori ez a látványos sárga virágú írisz faj. Az egyetlen vadon növő íriszünk, ami nem védett.
Kiszerelés: 10 ml, 60 mag
Nincs raktáron
550 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Nedves réteken, vízpartokon, mocsarakban gyakori ez a látványos sárga virágú írisz faj. Az egyetlen vadon növő íriszünk, ami nem védett (a többi faj sokkal ritkább, ami indokolja a védelmüket). Világoszöld, mereven felálló leveleivel nagy csomókat képez. Dísznövényként is ültetik, főként kerti tavak partján.

Vetése:

Egy nap áztatás után kora tavasszal vesd el. Néhány hét hideghatás (nedvesen hűtőszekrényben tárolás) segíti a kelést. A vetés cserepét állítsd egy tál vízbe. A magoncok viszonylag lassan nőnek, érdemes előnevelni kiültetés előtt.

Alkalmazása:

Gyógynövényként régen a gyöktörzsét használták. Erős összehúzó és hánytató hatású. Fogfájás csillapításához egy szelet gyökeret nyomtak a beteg foghoz. Nagyon fanyar, de szárítás után ez az íze eltűnik. Dísznövényként elterjedt. Kerti tavakban gyakori vendég, de más nedvesebb helyen is jól érzi magát. Elég a számára, ha a talaja soha nem szárad ki. Szárazabb helyen jobb félárnyékban nevelni. Sekély vízben is megél 10-15 cm vízmélységig. A rizómáival terjed, de nem viselkedik agresszíven. Leginkább csak sűrű csoportot képez. Nedvesebb gyepben is megél, ha csak ősszel van lekaszálva.

Adatok
Virágzási idő
június, május
Hasznosítás
dísznövény
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
nedvességigényes, vízinövény
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!