Mirigyes libatop (Chenopodium botrys) vetőmag

550 Ft

Erősen aromás, fenyő illatú növény, szépen ívelt virágszáraival dísznövényként sem utolsó. Emellett ehető, és sok más célra is felhasználható.

Leírás

Erősen aromás, fenyő illatú növény, szépen ívelt virágszáraival dísznövényként sem utolsó. Emellett ehető, és sok más célra is felhasználható.
Nálunk viszonylag ritka, bolygatott területeken bukkan fel itt-ott. Valószínűtlen helyeken, kőtörmelékben, folyók menti steril kavicságyakban is megél. A képeken látható növények útépítéshez hozott zúzottkő halmok tetején jelentek meg, ahol talajt gyakorlatilag nem találhattak. Felismerheted tölgyfalevél alakú leveleiről, és erős fenyőillatáról. Az egész növény mirigyszőrös, rengeteg ragacsos fenyőillatú váladékot termel.
Mediterrán elterjedésű növény. Angol neve, a Jerusalem oak, vagy jeruzsálemi tölgy, erre utal.

Vetése:

Tavasszal bármikor vethető, nagyon gyorsan kikel és gyorsan fejlődik. Apró magját csak nagyon vékonyan szabad földdel takarni (2-5 mm). Érdemes több hullámban vetni.

Alkalmazása:

A többi libatophoz hasonlóan ehető. A leveleit saláták ízesítésére használhatod, de csak a fiatal növényekről, mert hamar virágszárakat nevel és a levelei elsorvadnak. A magja is ehető, de a maghéj szaponin tartalmát érdemes egy napos áztatással kivonni. Utána őrölve liszthez keverhető.
Gyógynövényként légúti betegségek, asztma, köhögés kezelésére használták.
Erős aromája miatt illatosítóként, molyirtóként is alkalmazható. Régen párnákba is töltötték.
A kertben nagyon könnyen termeszthető, sovány homokon és kötött agyagon egyaránt megél. Napos helyet kíván, de más igénye nincs. Nagyon jó szárazságtűrő. Vetés után hamar szüretelhető, de hamar magszárat hoz. Érdemes több hullámban vetni.
Erős aromája miatt nagyon jó kártevő összezavaró növény: a veteményesbe ültetve a kártevő rovarok tájékozódását megzavarja, nehezebben találják meg a számukra ehető növényeket. Ezért a bio növényvédelem hasznos eszköze.

További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, dísznövény

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mirigyes libatop (Chenopodium botrys) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük