Mezei juhar (Acer campestre) vetőmag

Mezei juhar (Acer campestre) vetőmag
Mezei juhar (Acer campestre) vetőmag
Mezei juhar (Acer campestre) vetőmag
Kis termetű fa vagy cserje képében az egész ország területén előfordul ez a juhar faj. Városokban is gyakran ültetik, mert jól bírja a légszennyezést, a szelet, és nyírható.
Kiszerelés: 20 mag
Nincs raktáron
500 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Kis termetű fa vagy cserje képében az egész ország területén előfordul ez a juhar faj. Városokban is gyakran ültetik, mert jól bírja a légszennyezést, a szelet, és nyírható. Ágai paralécesek: hosszú, parafaszerű anyagból álló kinövések találhatók rajtuk. Hasonló paralécek csak egyetlen másik magyar fafajon fordulnak elő: a mezei szilen, de attól a levél formája alapján nagyon könnyű elkülöníteni. Általában vegyes erdőkben nő második koronaszintként a nagyobb fák között, erdőszéleken, sokszor találjuk bozótosokban is.

Vetése:

A magot ősszel vesd el a kertben, végleges helyére vagy magágyásba, esetleg szabadban tárolt cserépbe. A magot érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni. A keléshez hideghatás szükséges, tavasszal csírázik. Áztatás és 1-2 hónap nedves rétegzés után tavasszal is vethető. Ehhez a magokat keverd össze nedves homokkal vagy tőzeggel és tárold hűtőszekrényben 0-5 fokon. Időnként nézz rá, és ha a csírázás megindult (vagy az előírt idő lejárt) vesd el.

Alkalmazása:

Dísznövényként nagyon elterjedt. Jó várostűrő képességű, szívós, fiatal korában gyorsan nő, mégsem lesz belőle hatalmas fa. Sövénynek is alkalmas, nyírható, bármilyen formára alakítható. A törzséből folyó nedv a cukorjuharhoz hasonlóan juharszirup készítésére használható, bár kevesebb cukrot tartalmaz. Leveleit gyümölcsök és gyökérzöldségek tárolásához használták, tovább frissek maradnak tőle. Fája kemény, hajlékony, nehezen hasad, jól fényesíthető, ezért keresett alapanyag faragványokhoz, esztergáláshoz, dísz és használati tárgyakhoz. Kiváló tűzifa. Mivel gyorsan nő és a visszavágást jól viseli nagyon alkalmas mulcs anyag termelésre is. Bármilyen talajon megél. Napos helyen érzi jól magát, de az árnyékot is elviseli. Jó talajon nagy termetű, 15-20 méterre is megnő. Száraz, köves helyen is éltben marad, de bokor formájúra törpül. A mezei juhar nem jó társnövény a kertben, mert a konkurencia fejlődését gátoló anyagokat bocsát ki. Ezt ki is lehet használni például gyomelnyomó sövényként, ami nem engedi a szomszédos területről átnőni a terjedő tövű gyomnövényeket. Tavaszi virágzása jelentéktelen, de a méhek nagyon szeretik. Maga a fa is gazdag élővilágoz tart el.

Adatok
Virágzási idő
április, május
Hasznosítás
dísznövény
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!