Mezei juhar (Acer campestre) szabadgyökeres csemete

300 Ft-tól

Kis termetű fa vagy cserje képében az egész ország területén előfordul ez a juhar faj. Városokban is gyakran ültetik, mert jól bírja a légszennyezést, a szelet, és nyírható.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-70 cm.

Kis termetű fa vagy cserje képében az egész ország területén előfordul ez a juhar faj. Városokban is gyakran ültetik, mert jól bírja a légszennyezést, a szelet, és nyírható. Ágai paralécesek: hosszú, parafaszerű anyagból álló kinövések találhatók rajtuk. Hasonló paralécek csak egyetlen másik magyar fafajon fordulnak elő: a mezei szilen, de attól a levél formája alapján nagyon könnyű elkülöníteni. Általában vegyes erdőkben nő második koronaszintként a nagyobb fák között, erdőszéleken, sokszor találjuk bozótosokban is.

Alkalmazása:

Dísznövényként nagyon elterjedt. Jó várostűrő képességű, szívós, fiatal korában gyorsan nő, mégsem lesz belőle hatalmas fa. Sövénynek is alkalmas, nyírható, bármilyen formára alakítható.

A törzséből folyó nedv a cukorjuharhoz hasonlóan juharszirup készítésére használható, bár kevesebb cukrot tartalmaz. Leveleit gyümölcsök és gyökérzöldségek tárolásához használták, tovább frissek maradnak tőle.

Fája kemény, hajlékony, nehezen hasad, jól fényesíthető, ezért keresett alapanyag faragványokhoz, esztergáláshoz, dísz és használati tárgyakhoz. Kiváló tűzifa. Mivel gyorsan nő és a visszavágást jól viseli nagyon alkalmas mulcs anyag termelésre is.

Bármilyen talajon megél. Napos helyen érzi jól magát, de az árnyékot is elviseli. Jó talajon nagy termetű, 15-20 méterre is megnő. Száraz, köves helyen is éltben marad, de bokor formájúra törpül.

A mezei juhar nem jó társnövény a kertben, mert a konkurencia fejlődését gátoló anyagokat bocsát ki. Ezt ki is lehet használni például gyomelnyomó sövényként, ami nem engedi a szomszédos területről átnőni a terjedő tövű gyomnövényeket.

Tavaszi virágzása jelentéktelen, de a méhek nagyon szeretik. Maga a fa is gazdag élővilágoz tart el.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

április, május

Gyökérzet

szívgyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

dísznövény

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mezei juhar (Acer campestre) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük