Mezei juhar (Acer campestre) szabadgyökeres csemete

Mezei juhar (Acer campestre) szabadgyökeres csemete
Mezei juhar (Acer campestre) szabadgyökeres csemete
Mezei juhar (Acer campestre) szabadgyökeres csemete
Kis termetű fa vagy cserje képében az egész ország területén előfordul ez a juhar faj. Városokban is gyakran ültetik, mert jól bírja a légszennyezést, a szelet, és nyírható.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Kis termetű fa vagy cserje képében az egész ország területén előfordul ez a juhar faj. Városokban is gyakran ültetik, mert jól bírja a légszennyezést, a szelet, és nyírható. Ágai paralécesek: hosszú, parafaszerű anyagból álló kinövések találhatók rajtuk. Hasonló paralécek csak egyetlen másik magyar fafajon fordulnak elő: a mezei szilen, de attól a levél formája alapján nagyon könnyű elkülöníteni. Általában vegyes erdőkben nő második koronaszintként a nagyobb fák között, erdőszéleken, sokszor találjuk bozótosokban is.

Alkalmazása:

Dísznövényként nagyon elterjedt. Jó várostűrő képességű, szívós, fiatal korában gyorsan nő, mégsem lesz belőle hatalmas fa. Sövénynek is alkalmas, nyírható, bármilyen formára alakítható. A törzséből folyó nedv a cukorjuharhoz hasonlóan juharszirup készítésére használható, bár kevesebb cukrot tartalmaz. Leveleit gyümölcsök és gyökérzöldségek tárolásához használták, tovább frissek maradnak tőle. Fája kemény, hajlékony, nehezen hasad, jól fényesíthető, ezért keresett alapanyag faragványokhoz, esztergáláshoz, dísz és használati tárgyakhoz. Kiváló tűzifa. Mivel gyorsan nő és a visszavágást jól viseli nagyon alkalmas mulcs anyag termelésre is. Bármilyen talajon megél. Napos helyen érzi jól magát, de az árnyékot is elviseli. Jó talajon nagy termetű, 15-20 méterre is megnő. Száraz, köves helyen is éltben marad, de bokor formájúra törpül. A mezei juhar nem jó társnövény a kertben, mert a konkurencia fejlődését gátoló anyagokat bocsát ki. Ezt ki is lehet használni például gyomelnyomó sövényként, ami nem engedi a szomszédos területről átnőni a terjedő tövű gyomnövényeket. Tavaszi virágzása jelentéktelen, de a méhek nagyon szeretik. Maga a fa is gazdag élővilágoz tart el.

Adatok
Virágzási idő
április, május
Hasznosítás
dísznövény
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!