Metélőpertezselyem Símalevelű (Petroselinum crispum) vetőmag

550 Ft

Ismert fűszernövényünk, amit kertben vagy cserépben is könnyen termeszthetsz. A símalevelű fajta erősebb ízű, fűszerként tökéletes.

Leírás

Ismert fűszernövényünk, amit kertben vagy cserépben is könnyen termeszthetsz. A símalevelű fajta erősebb ízű, fűszerként tökéletes.
Eredeti őshazája a mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger mellékén volt, de ma már mindenütt termesztik, és néhol el is vadul.
A metélőpetrezselyemnek nincs nagy méretű, ehető gyökere, csak a levelei miatt termesztjük. Cserépben is nagyon jól tartható, így könnyen hozzáférhető helyen lehet nevelni, a konyhából kényelmesen elérhetően.
Kétéves növény, első évben leveleket nevel, a másodikban virágzik.

Vetése:

Szabad földbe kora tavasszal, cserépbe bármikor. A magokat érdemes vetés előtt 4 órára vízbe áztatni. 2-3 cm mélyre vesd el, 25-30 cm sortávolságra, 3-5 cm tőtávolságra. Lassan kel, 4-5 hétre, ezért szabadföldben érdemes gyorsan kelő növénnyel együtt vetni ami jelzi a sor helyét (retek vagy spenót például). Kelés után érdemes kb. 10 cm tőtávolságra ritkítani. Palántát is nevelhetsz, de átültetésnél óvatosan bánj vele, mert a főgyökere sérülésére nagyon érzékeny.

Alkalmazása:

Ismert fűszernövény, salátákban, levesekben, mindenféle célra nagyon jól használható. A símalevelű fajta íze erőteljesebb, a mohafodrozatú kevésbé aromás. Ez utóbbi salátákban nagyobb mennyiségben is felhasználható.
A legjobb frissen felhasználni. Szinte egész évben rendelkezésre áll, a téli fagyokat is elviseli. Ha sok termett száríthatod, de fagyasztva vagy sóval keverve is tartósítható.
Leveleit folyamatosan szedheted, de jó, ha csak a külsőket vágod le, hogy az új levelek is kifejlődhessenek.
A metélőpetrezselyem termesztése nem nehéz, de viszonylag víz- és tápanyagigényes. Mulcsolt kertben tökéletesek a számára a körülmények. Félárnyékban jobban viseli a forró magyar nyarakat. A símalevelű változat szívósabb, a fagyot is jobban viseli. A mohafodrozatú keményebb télen elfagy, és év közben is jobban igényli a vizet és a tápanyagokat.


További információk

Növény típusa

kétéves

Talajigény

bármilyen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus, szeptember

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

30 cm alatt

Egyebek

ehető, dísznövény

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Metélőpertezselyem Símalevelű (Petroselinum crispum) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük