Metélőpertezselyem Mohafodrozatú (Petroselinum crispum) vetőmag
Metélőpertezselyem Mohafodrozatú (Petroselinum crispum) vetőmag
550 Ft

Metélőpertezselyem Mohafodrozatú (Petroselinum crispum) vetőmag

Ismert fűszernövényünk, amit kertben vagy cserépben is könnyen termeszthetsz. A mohafodrozatú fajta enyhébb ízű, és díszítésre is tökéletes.
Kiszerelés: 2 ml, 500 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Ismert fűszernövényünk, amit kertben vagy cserépben is könnyen termeszthetsz. A mohafodrozatú fajta enyhébb ízű, és díszítésre is tökéletes. Eredeti őshazája a mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger mellékén volt, de ma már mindenütt termesztik, és néhol el is vadul. A metélőpetrezselyemnek nincs nagy méretű, ehető gyökere, csak a levelei miatt termesztjük. Cserépben is nagyon jól tartható, így könnyen hozzáférhető helyen lehet nevelni, a konyhából kényelmesen elérhetően. Kétéves növény, első évben leveleket nevel, a másodikban virágzik.

Vetése:

Szabad földbe kora tavasszal, cserépbe bármikor. A magokat érdemes vetés előtt 4 órára vízbe áztatni. 2-3 cm mélyre vesd el, 25-30 cm sortávolságra, 3-5 cm tőtávolságra. Lassan kel, 4-5 hétre, ezért szabadföldben érdemes gyorsan kelő növénnyel együtt vetni ami jelzi a sor helyét (retek vagy spenót például). Kelés után érdemes kb. 10 cm tőtávolságra ritkítani. Palántát is nevelhetsz, de átültetésnél óvatosan bánj vele, mert a főgyökere sérülésére nagyon érzékeny.

Alkalmazása:

Ismert fűszernövény, salátákban, levesekben, mindenféle célra nagyon jól használható. A símalevelű fajta íze erőteljesebb, a mohafodrozatú kevésbé aromás. Ez utóbbi salátákban nagyobb mennyiségben is felhasználható. A legjobb frissen felhasználni. Szinte egész évben rendelkezésre áll, a téli fagyokat is elviseli. Ha sok termett száríthatod, de fagyasztva vagy sóval keverve is tartósítható. Leveleit folyamatosan szedheted, de jó, ha csak a külsőket vágod le, hogy az új levelek is kifejlődhessenek. A metélőpetrezselyem termesztése nem nehéz, de viszonylag víz- és tápanyagigényes. Mulcsolt kertben tökéletesek a számára a körülmények. Félárnyékban jobban viseli a forró magyar nyarakat. A símalevelű változat szívósabb, a fagyot is jobban viseli. A mohafodrozatú keményebb télen elfagy, és év közben is jobban igényli a vizet és a tápanyagokat.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, ehető
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
30 cm alatt
Növény típusa
kétéves
Talajigény
bármilyen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!