Mángold színkeverék (Beta vulgaris subsp. cicla) vetőmag

550 Ft

Szinte egész évben szedhető levélzöldség, ami a látványos színeivel dísznövényként is megállja a helyét. Nagy értéke, hogy télen is zöld marad és felhasználható.

Leírás

Szinte egész évben szedhető levélzöldség, ami a látványos színeivel dísznövényként is megállja a helyét. Nagy értéke, hogy télen is zöld marad és felhasználható.
Vadon nem fordul elő, a répa nemesített formája. Ugyanabból az ősből hozta létre az ember a céklát, a cukorrépát, a takarmányrépát. A mángold egy olyan répa, amit nem a gyökér, hanem a levélzet felhasználására nemesítettek.
A mángold vastag levélnyele és maga a levél, sőt a fiatal virágszára is ehető. A levélnyél sokféle színű lehet a fehér, sárga, vörös különböző árnyalataiban. Látványos ételek főzhetők belőle, és dísznövényként is ültethető.
Kétéves növény, zölden telel át. A következő évben virágszárat nevel, utána elpusztul. A virágszárat kitörve az élettartama meghosszabbítható, de így sem lesz belőle hosszú életű növény.

Vetése:

Áprilistól vethető, a tavaszi fagyok elmúltával, egészen nyár végéig. Kora tavasszal fedett helyen palántát is nevelhetsz belőle. Sortávolság 30-50 cm, tőtávolság 20-30 cm, vetési mélység 1,5 cm.

Alkalmazása:

A mángold levele, és a vastag levélnyele is ehető. A spenóthoz és a spárgához hasonlóan használható. Erős íze van, amit sokan nem szeretnek, ezért nyersen, salátákban nem mindenki fogadja el. Főzve, feldolgozva viszont nagyon finom.
A kertben nagyon könnyen termeszthető. Mindenféle talajon megél, akár sziken is, csak a kemény agyagot nem szereti. A gyors fejlődéshez sok tápanyagot és vizet igényel. Kedvezőtlenebb helyen kisebb marad, de így is termeszthető. A mulcsolást meghálálja. Vetés után 2-3 hónappal szedhető először. A külső leveleit szedd le, hogy a közepéből megújulhasson.
A mángold gyors növekedésével, nagy méretével ideális talajtakaró, talajjavító növény. Ilyen célra is vetheted. Sok szerves anyagot termel.


További információk

Növény típusa

kétéves

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, szikes

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, szeptember

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, dísznövény, talajtakaró, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mángold színkeverék (Beta vulgaris subsp. cicla) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük