Magyar kőris (Fraxinus angustifolia subsp. danubialis) szabadgyökeres csemete

500 Ft-tól

Nagy termetű, hosszú életű fa, akár 45 méterre is megnő, és a 1,5-2 méteres törzsátmérőt is elérheti. A keményfás ligeterdők jellemző faja, a kocsányos tölggyel és szil fajokkal együtt.

Kategóriák: , ,

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-100 cm.

Nagy termetű, hosszú életű fa, akár 45 méterre is megnő, és a 1,5-2 méteres törzsátmérőt is elérheti. A keményfás ligeterdők jellemző faja, a kocsányos tölggyel és szil fajokkal együtt. Ez az erdőtípus az alföldek nedves, a folyók által időszakosan elárasztott területeire volt jellemző. A folyószabályozások után mutatóba is alig maradt belőle, a valaha itt élő fajok ültetett erdőkbe szorultak. A magyar kőris ma is gyakori fa az alacsonyabb és nedvesebb élőhelyeken.

Alkalmazása:

Díszfaként gyakran ültetik a városokban, mert a légszennyezést jól viseli. Szép formájú, méltán érdemel helyet a kertekben.
Fája közepes sűrűségű keményfa, szép rajzolatú, de kültéren nem tartós. Parkettát, bútorokat készítenek belőle. Tüzelőnek is kiváló.
Élete első 50 évében gyorsan nő, ezért az alföldi területeken az egyik legjobban termeszthető keményfa. Vízigényes, csak olyan helyre érdemes ültetni, ahol a gyökereivel eléri a talajvizet. Belvizes, időszakosan elöntött területre kifejezetten alkalmas. Szereti a tápanyagban gazdag humuszos erdei talajt, de megél tápanyagszegény helyen is. Elviseli a savas és a kifejezetten meszes talajt is. Jól viseli a visszavágást, tuskóról erőteljesen újul, ezért rendszeresen vágva mulcs vagy kisebb átmérőjű faanyag termelésére is tökéletes. Melegigényes, a késő tavaszi fagyok károsítják, ezért nem érdemes hegyvidéken próbálkozni vele. Ott a magas kőris és a virágos kőris helyettesíti.
A kőris a rovarvilág szempontjából nehezen hasznosítható, mérgező fa, alig pár tucat rovarfaj képes megélni rajta.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

március, április

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

10 m felett

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magyar kőris (Fraxinus angustifolia subsp. danubialis) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük