Magyar kőris (Fraxinus angustifolia subsp. danubialis) szabadgyökeres csemete

Nagy termetű, hosszú életű fa, akár 45 méterre is megnő, és a 1,5-2 méteres törzsátmérőt is elérheti. A keményfás ligeterdők jellemző faja, a kocsányos tölggyel és szil fajokkal együtt.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 20-40 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Nagy termetű, hosszú életű fa, akár 45 méterre is megnő, és a 1,5-2 méteres törzsátmérőt is elérheti. A keményfás ligeterdők jellemző faja, a kocsányos tölggyel és szil fajokkal együtt. Ez az erdőtípus az alföldek nedves, a folyók által időszakosan elárasztott területeire volt jellemző. A folyószabályozások után mutatóba is alig maradt belőle, a valaha itt élő fajok ültetett erdőkbe szorultak. A magyar kőris ma is gyakori fa az alacsonyabb és nedvesebb élőhelyeken.

Alkalmazása:

Díszfaként gyakran ültetik a városokban, mert a légszennyezést jól viseli. Szép formájú, méltán érdemel helyet a kertekben. Fája közepes sűrűségű keményfa, szép rajzolatú, de kültéren nem tartós. Parkettát, bútorokat készítenek belőle. Tüzelőnek is kiváló. Élete első 50 évében gyorsan nő, ezért az alföldi területeken az egyik legjobban termeszthető keményfa. Vízigényes, csak olyan helyre érdemes ültetni, ahol a gyökereivel eléri a talajvizet. Belvizes, időszakosan elöntött területre kifejezetten alkalmas. Szereti a tápanyagban gazdag humuszos erdei talajt, de megél tápanyagszegény helyen is. Elviseli a savas és a kifejezetten meszes talajt is. Jól viseli a visszavágást, tuskóról erőteljesen újul, ezért rendszeresen vágva mulcs vagy kisebb átmérőjű faanyag termelésére is tökéletes. Melegigényes, a késő tavaszi fagyok károsítják, ezért nem érdemes hegyvidéken próbálkozni vele. Ott a magas kőris és a virágos kőris helyettesíti. A kőris a rovarvilág szempontjából nehezen hasznosítható, mérgező fa, alig pár tucat rovarfaj képes megélni rajta.

Adatok
Virágzási idő
április, március
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!