Magvas gomborka (Camelina sativa) vetőmag

550 Ft

A magvaiból nyert olaj egyre divatosabb, nagyon egészséges, sok omega-3 zsírsavat és antioxidánsokat tartalmaz. Emellett kiváló takarónövény és rovarcsalogató.

Leírás

A magvaiból nyert olaj egyre divatosabb, nagyon egészséges, sok omega-3 zsírsavat és antioxidánsokat tartalmaz.
Ősidők óta termesztett növény, Európában legalább 3000 éve ismert. Régen nagy területeken termesztették, azután kiment a divatból. Mostanában kezdik újra felfedezni, várhatóan nagy jövő előtt áll.
Őshazája Európa és Ázsia, nálunk is előfordul vadon. Száraz szántókon, gyomos, bolygatott területeken él.
Érdekes történet, hogy régen a len termesztése során a gomborka gyomnövényként volt elterjedt. Elődeink a len magjából szitálással próbálták eltávolítani a magvait, de ennek hatására kiszelektálódott egy formája, aminek a magja pontosan a lenmaggal egyező méretű.

Vetése:

Kora tavasszal vesd el.

Alkalmazása:

Nagyüzemben a magjáért termesztik, amiből olajat sajtolnak. Olaja nagyon egészséges, sok omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaz, emellett antioxidáns és E-vitamin tartalma is kiemelkedő. Nem avasodik. Régen étolajként és lámpaolajként használták. Manapság kezdik újra felfedezni mint az egyik legegészségesebb olajfélét. Az olivaolajjal egyenértékűnek tartják.
Az olaj kisajtolása után visszamaradó ’pogácsa’ viszont kiváló, magas fehérjetartalmú állateledel.
Gyógynövényként az olaját masszázsolajként a bőrt lágyító hatása miatt kedvelik.
Nagyon könnyen nevelhető, szárazságtűrő növény. A talaj iránt nem kényes, bárhol megterem, a sovány, tápanyagban szegény talajokon is. A vetéstől az aratásig kb. 4 hónapra van szüksége, vagyis kora tavaszi vetés után nyár közepén érik.
Rossz társnövény, szinte mindent elnyom maga körül. Ezt a tulajdonságát ki is használhatod takarónövényként vetve, a kert gyommentesen tartására.
Házikerti körülmények között érdemes lehet a virága miatt is vetni, a beporzó rovarok számára, vagy akár dísznövényként.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június, július

Gyökérzet

szívgyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, állateledel, dísznövény, talajtakaró, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magvas gomborka (Camelina sativa) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük