Magvas gomborka (Camelina sativa) vetőmag
Magvas gomborka (Camelina sativa) vetőmag
550 Ft

Magvas gomborka (Camelina sativa) vetőmag

A magvaiból nyert olaj egyre divatosabb, nagyon egészséges, sok omega-3 zsírsavat és antioxidánsokat tartalmaz. Emellett kiváló takarónövény és rovarcsalogató.
Kiszerelés: 2 ml, kb . 1000 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

A magvaiból nyert olaj egyre divatosabb, nagyon egészséges, sok omega-3 zsírsavat és antioxidánsokat tartalmaz. Ősidők óta termesztett növény, Európában legalább 3000 éve ismert. Régen nagy területeken termesztették, azután kiment a divatból. Mostanában kezdik újra felfedezni, várhatóan nagy jövő előtt áll. Őshazája Európa és Ázsia, nálunk is előfordul vadon. Száraz szántókon, gyomos, bolygatott területeken él. Érdekes történet, hogy régen a len termesztése során a gomborka gyomnövényként volt elterjedt. Elődeink a len magjából szitálással próbálták eltávolítani a magvait, de ennek hatására kiszelektálódott egy formája, aminek a magja pontosan a lenmaggal egyező méretű.

Vetése:

Kora tavasszal vesd el.

Alkalmazása:

Nagyüzemben a magjáért termesztik, amiből olajat sajtolnak. Olaja nagyon egészséges, sok omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaz, emellett antioxidáns és E-vitamin tartalma is kiemelkedő. Nem avasodik. Régen étolajként és lámpaolajként használták. Manapság kezdik újra felfedezni mint az egyik legegészségesebb olajfélét. Az olivaolajjal egyenértékűnek tartják. Az olaj kisajtolása után visszamaradó ’pogácsa’ viszont kiváló, magas fehérjetartalmú állateledel. Gyógynövényként az olaját masszázsolajként a bőrt lágyító hatása miatt kedvelik. Nagyon könnyen nevelhető, szárazságtűrő növény. A talaj iránt nem kényes, bárhol megterem, a sovány, tápanyagban szegény talajokon is. A vetéstől az aratásig kb. 4 hónapra van szüksége, vagyis kora tavaszi vetés után nyár közepén érik. Rossz társnövény, szinte mindent elnyom maga körül. Ezt a tulajdonságát ki is használhatod takarónövényként vetve, a kert gyommentesen tartására. Házikerti körülmények között érdemes lehet a virága miatt is vetni, a beporzó rovarok számára, vagy akár dísznövényként.

Adatok
Virágzási idő
július, június, május
Hasznosítás
állateledel, dísznövény, ehető, talajtakaró, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
bármilyen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!