Magas kőris (Fraxinus excelsior) szabadgyökeres csemete

A kőrisek között a legnagyobb termetű, 40 méternél is magasabbra nőhet. A magyar kőrist váltja magasabban fekvő, szárazabb területeken.
Nincs raktáron
500 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-0 Ft/db
500 Ft/db
10+  db
-0 Ft/db
500 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-100 cm. A kőrisek között a legnagyobb termetű, 40 méternél is magasabbra nőhet. Nedves és száraz élőhelyen egyaránt megél, nem igényli a talajvíz jelenlétét. A magyar kőrist váltja magasabban fekvő, szárazabb területeken.

Alkalmazása:

Díszfaként gyakran ültetik a városokban, mert a légszennyezést jól viseli. Sótűrő képessége miatt sziken is megél, és az utak sózását is elviseli. Fája erős, rugalmas, szép rajzolatú keményfa. Parkettát, bútorokat, sportszereket készítenek belőle. Rugalmassága miatt íjak alapanyagaként használják. Tüzelőnek is kiváló. Gyorsan növő, tápanyagigényes fa, ezért igazán nagy példányokat csak tápdús talajon lehet nevelni. Száraz, köves lejtőkön is megél, de ilyen helyen kisebb marad és lassabban nő. Bármilyen talajt elvisel, akár szikes, sós helyeken, tengerpartokon is megél. Jól viseli a visszavágást, tuskóról erőteljesen újul, ezért rendszeresen vágva mulcs vagy kisebb átmérőjű faanyag termelésére is tökéletes. A kőris a rovarvilág szempontjából nehezen hasznosítható, mérgező fa, alig pár tucat rovarfaj képes megélni rajta.

Adatok
Virágzási idő
április, március
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!