Lucerna (Medicago sativa) vetőmag
Lucerna (Medicago sativa) vetőmag
550 Ft

Lucerna (Medicago sativa) vetőmag

Lucerna (Medicago sativa) vetőmag
Lucerna (Medicago sativa) vetőmag
Lucerna (Medicago sativa) vetőmag
Takarmányként közismert, de sok más haszna is van: virágzó nektárforrás, talajtakaró, talajjavító, sőt ehető is. Érdemes vele foglalkozni!
Kiszerelés: 5 ml, 2000 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Takarmányként közismert, de sok más haszna is van: virágzó nektárforrás, talajtakaró, talajjavító, sőt ehető is. Érdemes vele foglalkozni! Csomósan nővő, nem terjedő tövű évelő növény. Nitrogénkötő. Mélyre hatoló karógyökere van. Virága kékeslila. Ázsiából származó kultúrnövény, a fajták többsége hibrid eredetű. Nálunk ritkán elvadul, de nem hosszú életű.

Vetése:

Kora tavasszal, vagy kora ősszel vesd el. Hidegben, kicsivel fagypont felett már csírázik. Gyorsabban kel, ha vetés előtt 12 órára beáztatod a magokat.

Alkalmazása:

Általában takarmányként termesztik, különösen a szénája értékes. Frissen sok állatra puffasztó hatású, de szárítva veszélytelen. A szénakészítés trükkös művelet, ugyanis tökéletesen megszáradva törékeny, az összeszedés, bálázás alatt a levelei letörnek, a visszamaradó keményebb szárak sokkal értéktelenebb takarmányt adnak. Nedvesen viszont nem tárolható. A megfelelő száradási fok eltalálása gyakorlatot igényel. Általában előnyös kora reggel bálázni vagy mozgatni, amikor még kissé harmatos. Ehető növény, a zsenge levele értékes, magas fehérje és vitamin tartalmú zöldségféle. Nyersen és főzve is fogyasztható. A magja őrölve liszthez adva a tésztafélék, kenyerek dúsítására használható, magas fehérje tartalmú. Csíráztatva salátákhoz, szendvicsekhez használható. Gyógynövényként a leveléből főzött tea étvágygerjesztő hatású, de még számtalan más problémára is használták. Nagy mennyiségben állítanak elő belőle karotint és klorofillt a modern táplálkozás támogatására. Házilag teljesen felesleges ilyen mértékben feldolgozni, frissen fogyasztva ugyanolyan pozitív hatása van. Zöldtrágyaként, talajjavításra is széles körben használják. Gyorsan nő, nagy zöld tömeget ad, a talaj mélyebb rétegeiből is fel tudja hozni a tápanyagokat. Egyszóval ideális zöldtrágya előállító. A talajjal szemben kicsit válogatós, legjobban a mély rétegű, tápdús talajban fejlődik, de gyengébb, tápanyagszegény talajon is megterem. A vízhez való viszonya kettős: egyrészt nagyon szárazságtűrő, mély gyökérzetével megtalálja magának a vizet a mélyben is. Másrészt viszont a vízzel ’pazarlóan’ bánik, sokat párologtat, ezzel kizsigerelheti a kevesebb víztartalékkal rendelkező talajokat. Erre oda kell figyelni ha tömegesen termesztenéd. Természetközeli kertekben nagyon jól beilleszthető mindenféle növénytársításba. Gyümölcsfák és szőlő alatt különösen hasznos, de sekélyen gyökerező zöldségfélék közé is alkalmas. Hagymafélék mellé viszont ne ültesd. A lucerna virágait méhek és pillangók tömegei látogatják, és úgy általában is gazdagítja a kert élővilágát. Nagyon jó mézelő növény, a leveleit is sokféle rovar fogyasztja. Természetközeli kertekben érdemes neki helyet szorítani. A lucerna viszonylag rövid életű évelő, és a konkurenciát is rosszul tűri. A lucernaföld 4-5 év után kiritkul, a környéken élő fűfélék és más vadvirágok betelepülnek, és kiszorítják a lucernát. Ezt ki lehet használni fajgazdag őshonos rét létrehozásához: a lucerna az első években elnyomja az egynyári gyomokat, később is inkább a rét növényvilágát, az évelőket engedi szaporodni. Így teljesen a környék növényzetére támaszkodva, vagy a lucerna kiritkulásakor felülvetéssel nagyon jó rétet lehet kialakítani. A teljes folyamat 5-10 évet vesz igénybe, cserébe jóval olcsóbb, mint egy fajgazdag réti vetőmag keverék beszerzése, és több teret enged a helyi őshonos fajok betelepedésének.

Adatok
Virágzási idő
április, augusztus, hosszan virágzó, július, június, május, szeptember
Hasznosítás
állateledel, ehető, gyógynövény, nitrogénkötő, rovarcsalogató, talajtakaró, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!