Levendula (Lavandula angustifolia) vetőmag
Levendula (Lavandula angustifolia) vetőmag
550 Ft

Levendula (Lavandula angustifolia) vetőmag

Levendula (Lavandula angustifolia) vetőmag
Levendula (Lavandula angustifolia) vetőmag
Mediterrán hangulatú dísznövény, erős illattal és látványos virágzással. Nálunk is sokféle felhasználása ismert.
Kiszerelés: 0,5 ml, 300 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Mediterrán hangulatú dísznövény, erős illattal és látványos virágzással. Nálunk is sokféle felhasználása ismert. Dél-Európában őshonos növény, amit kertekben sokfelé ültetnek. Ipari célból is termesztik a belőle nyerhető illóolaj miatt.

Vetése:

Meleg időben vesd, 20 fokos hőmérséklet felett. A magokat a talaj felszínére vesd, legfeljebb csak nagyon vékonyan szabad takarni, mert fényben csírázik, kb. 3 hét alatt kel ki. Érdemes cserépbe vetni, és a cserepet kelésig párás helyen tartani, házi körülmények között például nejlonzacskóban, hogy a magok ne száradjanak ki.

Alkalmazása:

Dísznövényként elterjedt, mediterrán hangulatot áraszt. Dézsás növényként és a kertben is ültethető. Tömött, ezüstös, örökzöld bokra nagyon dekoratív akkor is, amikor nem virágzik. Alacsony sövényként, ágyások közötti elválasztóként is nagyon mutatós. Erős illatát sokféleképpen használják, legegyszerűbben szárítva, illatosítóként. Rovarriasztó hatása miatt szekrényben, ruhák között a molyok ellen is hatásos. A belőle nyerhető illóolajat a kozmetikai iparban, parfümökben, szappanokban, sőt süteményekben is felhasználják. Bőrt regeneráló hatású, fertőtlenítő, baktériumölő. Nyugtató, elalvást segítő hatású. Nem szabad azonban nagy mennyiségben használni, ugyanis enyhén mérgező, bőrt irritáló hatása van, és allergiás reakciót is kiválthat. Az illóolajat töményen ne használd, csak hígítva érjen a bőrhöz. Maga a növény nyersen vagy szárítva teljesen veszélytelen. A kertben napos, száraz helyre kerüljön. Erőteljes gyökérzete mélyre hatol, megtalálja magának a vizet és a tápanyagokat. A magyar klímán öntözésre csak addig van szüksége amíg megerősödik. A levendulát virágzás után meg kell nyírni. Az elnyílt virágszárakat mindenképpen vágd le, érdemes az idei friss hajtások nagy részét is visszavágni. Így lehet kompakt, formás bokrokat nevelni belőle. A fás részig azonban nem szabad visszavágni, mert csak a friss, leveles ágakból képes kihajtani. Biokertben a levendula erős illata miatt a kártevő rovarok összezavarására tökéletesen alkalmas. A szag alapján tájékozódó kártevők nehezebben találják meg a tápnövényüket. A levendula virágát nagyon szeretik a beporzó rovarok. Sok méh és pillangó fajt vonz. Ha ez fontos a számodra, akkor érdemes minél többet ültetni belőle. Ugyanis a beporzók számára sokkal vonzóbb, ha sok van egy növényből. Nagy foltot vagy sövényt ültess belőle.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július
Hasznosítás
ehető, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!