Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) vetőmag
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) vetőmag
550 Ft

Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) vetőmag

Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) vetőmag
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) vetőmag
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) vetőmag
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) vetőmag
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) vetőmag
Gyomnövénynek tartják, de valójában nem árt a haszonnövényeknek, sőt sokféle haszna miatt érdemes vigyázni rá, akár vetni is.
Kiszerelés: 1 ml, 4000 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Gyomnövénynek tartják, de valójában nem árt a haszonnövényeknek, sőt sokféle haszna miatt érdemes vigyázni rá, akár vetni is. Alacsony egynyári növény, a hideg évszakban érzi jól magát. Késő ősszel kikel, zölden telel át, és a tél végi, tavaszi első melegebb napokon már virágzik. Nevét onnan kapta, hogy a tyúkok, és minden más növényevő állat is nagyon szereti. Sokszor találkozhatsz vele erdőszéleken, bolygatott erdők aljnövényzetében is. Mire a fák lombja elzárná a fényt ez a növény már virágzott és magot érlelt. Nagyon jól ki tudja használni a lombmentes téli, kora tavaszi időszakot.

Vetése:

Ősszel vesd el, hűvösben kel és zölden telel át. A kora tavaszi vetés is sikeres lehet. Étkezési célra melegebb időben is vethető félárnyékba, öntözve.

Alkalmazása:

Az egész növény ehető, értékes téli, kora tavaszi zöldségféle. Nyersen salátákban, vagy főzve, párolva is tökéletes. A magját is használták régen őrölve liszt helyett tésztafélékben, vagy levesek sűrítésére. Ehhez szükséges mennyiséget begyűjteni nagyon munkaigényes, ezért inkább csak szükségtáplálék volt ínségesebb időkben. Gyógynövényként főleg sebkezelésre alkalmas összehúzó, vérzéscsillapító hatása miatt. Viszketéssel járó bőrproblémákra is használták. A leveleket összezúzva borogatásként tedd az érintett bőrfelületre. A kertben gondozást alig igényel, a hűvösebb félévben bőven megtalálja a számára szükséges nedvességet. Fák alá is tökéletes, mert mire a lomb leárnyékolná ez a növény már elvirágzik. Az év melegebb időszakát jobban elviseli, mint a többi hideg évszakos növény, de ilyenkor árnyékosabb és nedvesebb helyre kerüljön. Takarónövényként ideális, alacsony termetével nem zavarja a haszonnövényeket. Erdők aljában más hasonló életmódú növénnyel, például piros árvacsalánnal, borostyánlevelű veronikával, gyermekláncfűvel együtt nagyon jó vegyes takarót alkot. Tavasszal gyorsan átadja a helyét a többi növénynek, ami például zamatos turbolya, vérehulló fecskefű, erdei turbolya, fekete peszterce lehet. Tél végi, kora tavaszi virágzása vonzza a beporzó rovarokat, nagyon fontos nektárforrás ebben az alapvetően virágban szegény időszakban. Széles, könnyen hozzáférhető virágait mindenféle rovar látogatja, ragadozó légyfélék is, ami miatt a biológiai védekezéshez is hozzájárul.

Adatok
Virágzási idő
április, augusztus, december, február, hosszan virágzó, január, július, június, május, március, november, október, szeptember
Hasznosítás
ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, talajtakaró
Fényigény
árnyék, félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
30 cm alatt
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!