Közönséges mogyoró (Corylus avellana) vetőmag
Közönséges mogyoró (Corylus avellana) vetőmag
550 Ft

Közönséges mogyoró (Corylus avellana) vetőmag

Mindenféle erdőben előforduló nagy termetű cserje. A magja régóta fontos élelmiszer. Sűrű tövű, keskeny, felfelé törő, a magasban szétterülő formájáról messziről felismerhető, bár a kertben, szabadon állva hagyományosabb bokor alakú.
Kiszerelés: 20 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Mindenféle erdőben előforduló nagy termetű cserje. A magja régóta fontos élelmiszer. Sűrű tövű, keskeny, felfelé törő, a magasban szétterülő formájáról messziről felismerhető, bár a kertben, szabadon állva hagyományosabb bokor alakú.

Vetése:

Két nap áztatás után 2 hét meleg rétegzés ajánlott, majd vetés ősszel, vagy 3 hónap hideg rétegzés után tavasszal. A kelés elhúzódó, néhány hónapot is igénybe vehet. A vetést érdemes a rágcsálók ellen védeni.

Alkalmazása:

Gyakori kerti növény, ehető magjáért ültetik, sok nemesített fajtája van. Érdemes legalább 3 tövet ültetni egymás mellé a hatékony megporzás miatt, 3 magoncot, vagy a nemesített fajtákból 3 különbözőt. A magoncok termése nagyon változatos, méretre és ízre is eltérő lehet. Gyógynövényként a levelét, a barkáit és a kérgét használták. Összehúzó, lázcsillapító, izzasztó hatású. A mag olaja kisgyerekeknél enyhe féreghajtó. Fája vékony, nem nevel vastag törzset, de szép rajzolatú, ezért kisebb dísztárgyakat készítenek belőle. Hosszú, egyenes, hajlékony tősarjait durvább fonásokhoz használják, például kerítésnek, vagy vízzáró gátak erősítésére. Növények karózásához is tökéletes. Gyerekkoromban horgászbotnak is sokszor mogyoró vesszőket használtunk. A magjából sajtolt olajat kozmetikumok alapanyagaként és festékekhez is használják. Az összetört maggal faanyag polírozását, és egyben olajos védelmét lehet megoldani egy munkafolyamattal. A mogyoró könnyen tartható. Minden talajon megél, a nagyon meszes és a savanyú talajokon is. Csoportban érdemes ültetni, vagy sövényként, több tövet egymás mellé. Napon jobba terem, de félárnyékban is megél. Nem szereti a szárazságot. A mogyoró a gyökeréből folyamatosan tősarjakat nevel, de csak közvetlenül a töve körül, messzire terjedni nem szokott. Metszeni nem fontos, de a jobb termés érdekében célszerű. A tőből induló hajtások közül meg kell hagyni 3-5 darabot, amik egymástól elállnak, jól kitöltik a teret. Ezeken a hajtásokat visszavágni nem szabad, csak ritkítani kell ha túlságosan besűrűsödne. A többi tősarjat folyamatosan ki kell vágni. A cél, hogy a korona minél nagyobb részét érje a nap, mert akkor gazdagabb termést hoz. Sövényként nevelve főleg olyan helyre kerüljön, ahol nem baj, ha nagyra nő. Nyírható, de teremni alig fog, és még erősebben sarjad. Tőben kivágva sok hosszú, egyenes hajtást nevel, amik 1-2 éves korukban már felhasználhatók. Kiváló karókat lehet így termelni bab, paradicsom stb. mellé. Mulcs alapanyag előállítására is használható, akár árnyékosabb helyen is, mert a napsütés főleg a terméshez kell. A mogyoró sokféle állat számára nyújt élőhelyet. Magját a mókusok, a kisemlősök, és a nagyobb madarak, például a harkályok és a szajkók nagyon szeretik. A levelein is sok rovar él. Ezért mindenképpen érdemes ültetni belőle néhány tövet.

Adatok
Virágzási idő
február, március
Hasznosítás
ehető, gyógynövény, madárbarát, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!