Közönséges mogyoró (Corylus avellana) szabadgyökeres csemete

700 Ft-tól

Mindenféle erdőben előforduló nagy termetű cserje. A magja régóta fontos élelmiszer. Sűrű tövű, keskeny, felfelé törő, a magasban szétterülő formájáról messziről felismerhető, bár a kertben, szabadon állva hagyományosabb bokor alakú.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-60 cm.

Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy.
Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!
A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a „GLS nagy méretű csomag” elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Mindenféle erdőben előforduló nagy termetű cserje. A magja régóta fontos élelmiszer. Sűrű tövű, keskeny, felfelé törő, a magasban szétterülő formájáról messziről felismerhető, bár a kertben, szabadon állva hagyományosabb bokor alakú.

Alkalmazása:

Gyakori kerti növény, ehető magjáért ültetik, sok nemesített fajtája van. Érdemes legalább 3 tövet ültetni egymás mellé a hatékony megporzás miatt, 3 magoncot, vagy a nemesített fajtákból 3 különbözőt. A magoncok termése nagyon változatos, méretre és ízre is eltérő lehet.
Gyógynövényként a levelét, a barkáit és a kérgét használták. Összehúzó, lázcsillapító, izzasztó hatású. A mag olaja kisgyerekeknél enyhe féreghajtó.
Fája vékony, nem nevel vastag törzset, de szép rajzolatú, ezért kisebb dísztárgyakat készítenek belőle. Hosszú, egyenes, hajlékony tősarjait durvább fonásokhoz használják, például kerítésnek, vagy vízzáró gátak erősítésére. Növények karózásához is tökéletes. Gyerekkoromban horgászbotnak is sokszor mogyoró vesszőket használtunk.
A magjából sajtolt olajat kozmetikumok alapanyagaként és festékekhez is használják. Az összetört maggal faanyag polírozását, és egyben olajos védelmét lehet megoldani egy munkafolyamattal.
A mogyoró könnyen tartható. Minden talajon megél, a nagyon meszes és a savanyú talajokon is. Csoportban érdemes ültetni, vagy sövényként, több tövet egymás mellé. Napon jobba terem, de félárnyékban is megél. Nem szereti a szárazságot. A mogyoró a gyökeréből folyamatosan tősarjakat nevel, de csak közvetlenül a töve körül, messzire terjedni nem szokott. Metszeni nem fontos, de a jobb termés érdekében célszerű. A tőből induló hajtások közül meg kell hagyni 3-5 darabot, amik egymástól elállnak, jól kitöltik a teret. Ezeken a hajtásokat visszavágni nem szabad, csak ritkítani kell ha túlságosan besűrűsödne. A többi tősarjat folyamatosan ki kell vágni. A cél, hogy a korona minél nagyobb részét érje a nap, mert akkor gazdagabb termést hoz. Sövényként nevelve főleg olyan helyre kerüljön, ahol nem baj, ha nagyra nő. Nyírható, de teremni alig fog, és még erősebben sarjad. Tőben kivágva sok hosszú, egyenes hajtást nevel, amik 1-2 éves korukban már felhasználhatók. Kiváló karókat lehet így termelni bab, paradicsom stb. mellé. Mulcs alapanyag előállítására is használható, akár árnyékosabb helyen is, mert a napsütés főleg a terméshez kell.
A mogyoró sokféle állat számára nyújt élőhelyet. Magját a mókusok, a kisemlősök, és a nagyobb madarak, például a harkályok és a szajkók nagyon szeretik. A levelein is sok rovar él. Ezért mindenképpen érdemes ültetni belőle néhány tövet.

További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

február, március

Gyökérzet

terjedő tövű

Magasság

3-10 m

Egyebek

madárbarát, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Közönséges mogyoró (Corylus avellana) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük