Közönséges bojtorján (Arctium lappa) vetőmag

Közönséges bojtorján (Arctium lappa) vetőmag
Közönséges bojtorján (Arctium lappa) vetőmag
Közönséges bojtorján (Arctium lappa) vetőmag
Közönséges bojtorján (Arctium lappa) vetőmag
Ehető, szinte minden része felhasználható. Japánban a gyökeréért termesztik. Első évben nagy tőleveleket hoz, a másodikban fejlődik ki hatalmas virágszára a lilás rózsaszín virágokkal. Ezeket sok rovar látogatja.
Kiszerelés: 2 ml, 100 mag
Nincs raktáron
550 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Bolygatott területek, gazosok, erdőszélek kétéves növénye. Első évben nagy tőleveleket hoz, a másodikban fejlődik ki hatalmas virágszára a lilás rózsaszín virágokkal. Ezeket sok rovar látogatja.

Vetése:

Ősszel és tavasszal is vethető, az őszi vetés már a következő nyáron virágozhat. Fényben csírázik, nem szabad földdel takarni. Vetés előtt a magokat célszerű 12 órára beáztatni. Ha a gyökere miatt termeled, akkor célszerű sűrűre vetni, 30 cm sortávolságra és 5-8 cm tőtávolságra, mert így a növények egyenes, hosszú gyökeret fognak nevelni. Az őszi vetés nyár elején már felszedhető, a tavaszi vetés csak nyár végén.

Alkalmazása:

Ehető, szinte minden része felhasználható. Japánban a gyökeréért termesztik. A fiatal gyökerek nyersen is ehetők, az idősebbek csak főzés után. A leveleit a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatjuk, a fiatal szára pedig spárga-szerűen használható. A levélnyelét, és a fiatal bimbóit is eszik. A kertben sokoldalúan használható. Erős karógyökerével a talaj mély rétegeiből is felhozza a tápanyagokat és nagy komposztálható tömeget képez. Bármilyen talajon jól érzi magát. A természetben általában utak mellé, árokpartokra, erdőszélekre szorul, félárnyékba, de teljes napsütésben is jól érzi magát, ha elegendő vizet kap. Kapaszkodó termése miatt ne ültessük olyan helyre, ahol gyakran járunk, vagy ahol a háziállatok hozzáférnek. Kiváló rovarcsalogató növény, sokféle beporzót vonz.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, szeptember
Hasznosítás
ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
kétéves
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek