Kosárkötő fűz (Salix viminalis) szabadgyökeres csemete

Régóta haszonnövényként ültetett fűz faj, amit hagyományosan kosárfonásra, mostanában energiafűzként ültetnek. Díszcserjeként is megállja a helyét.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 80-120 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Régóta haszonnövényként ültetett fűz faj, amit hagyományosan kosárfonásra, mostanában energiafűzként ültetnek. Díszcserjeként is megállja a helyét. A kosárkötő fűz viszonylag kevésbé nedvességigényes, nem kötődik a vízpartokhoz, de így is csak olyan helyre érdemes ültetni, ahol a gyökereivel eléri a talajvizet, vagy az időjárás csapadékosabb. Kétlaki, mint ahogy az összes többi fűz faj is. A rettegett tavaszi pihe ’havazást’ csak a nőivarú egyedei produkálják, ezért a hímivarú, porzós példányokat nyugodtan lehet ültetni ott is, ahol félünk a pihétől. Dugványról vagy gyökérsarjról szaporítva az ismert porzós példányokat bárhova ültethető a pihék veszélye nélkül. Ahol megél, érdemes ültetni. Hihetetlen gyorsan nő, jól viseli az akár drasztikus visszavágást, ezért használják energiafűzként. Nagyon alkalmas mulcs termelésre is. A maximális faanyag hozamhoz kétévente érdemes levágni. Egy erős tő visszavágás után az első évben 3-4 métert is képes nőni, de ezek még viszonylag vékony vesszők (ezek alkalmasak kosárfonásra). A második évben kevésbé látványos a fejlődése, ilyenkor az ágak inkább vastagodnak, és az első évi növekménynél sokkal nagyobb tömegű faanyagot hoznak létre. Kora tavaszi virágzása nagyon fontos táplálék a méhek számára.

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!