Koriander (Coriandrum sativum) vetőmag

550 Ft

Levele és magja is fűszer, cserépben kis helyen is termeszthető, sokoldalú növény. Biokertekben kártevőriasztó hatása és virágzása miatt is hasznos.

Leírás

Levele és magja is fűszer, cserépben kis helyen is termeszthető, sokoldalú növény. Biokertekben kártevőriasztó hatása és virágzása miatt is hasznos.
Dél-Európából származó növény, amit már nagy területen termesztenek. Fodros levele a petrezselyemhez hasonlít, de az aromája más. Egyéves növény, hamar szárba szökik és kivirágzik.

Vetése:

Szabad földbe kora tavasszal, cserépbe bármikor. A magokat érdemes vetés előtt 4 órára vízbe áztatni. Lassan kel, 1-3 hét alatt, ezért szabadföldben érdemes gyorsan kelő növénnyel együtt vetni ami jelzi a sor helyét (retek vagy spenót például). A gyökere érzékeny a bolygatásra, ezért nem érdemes palántát nevelni belőle.

Alkalmazása:

Ismert fűszernövény, a levele salátákban, levesekben, mindenféle célra nagyon jól használható. Csak addig szedhető, amíg a virágszár fejlődése el nem kezdődött.
Magja erősen aromás sok illóolajat tartalmaz. Ételízesítőként használható. A belőle sajtolt olajat a parfümipar használja, de szappanokat is illatosítanak vele. A mag frissen rossz illatú, szárítva válik fűszerré. Minél tovább áll annál illatosabb lesz.
Gyógynövényként a magját használják mindenféle emésztőrendszeri problémára.
A koriander könnyen termeszthető. Viszonylag jó szárazságtűrő, és nem igényel sok tápanyagot. A leveléért termesztve meghálálja az árnyékot, de a magjában csak tűző napon alakul ki a jellegzetes illóolaj-tartalom. Fiatalon több nedvességet igényel, később jobban viseli a szárazságot. Hamar szárba szökik, főleg száraz körülmények között. Ha a levele miatt termeszted, akkor érdemes időben eltolva, néhány hetente újabb adagot vetni hogy mindig legyen friss levél. Cserépben, konyhaablakban is termesztheted.
A koriander erős aromája a levéltetvekre taszítólag hat, ezért biokertekben nagyon hasznos védőnövény. Szerencsére szinte minden zöldségfélével ültethető együtt.
Gazdagon virágzik, a beporzó rovarok nagyon kedvelik, ezért egynyári virágzó keverékekben is használhatod. Sok ragadozó rovart is vonz, hasonlóan a többi keresztes virágú növényhez. Ezért is érdemes ültetni.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Koriander (Coriandrum sativum) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük