Koloncos legyezőfű (Filipendula vulgaris) vetőmag

550 Ft

Száraz réteken, főleg a középhegységeinkben nő ez a mészkedvelő évelő növény. A lapos tőlevélrózsában álló levelei hatalmas cickafark levelekre hasonlítanak. Nyár elején hozza illatos virágfürtjeit.

Kategóriák: , ,

Leírás

Száraz réteken, főleg a középhegységeinkben nő ez a mészkedvelő évelő növény. A lapos tőlevélrózsában álló levelei hatalmas cickafark levelekre hasonlítanak. Nyár elején hozza illatos virágfürtjeit.
Gyökerén kis megvastagodások, gumók találhatók, innen kapta a nevét. Ezek a gumók raktározó szervként nagyban hozzájárulnak a szárazságtűréséhez.

Vetése:

Ősszel hidegágyba, vagy tavasszal végleges helyére. 10-13  °C talajhőmérséklet szükséges a keléshez. Az első évben kényes, célszerű cserépben nevelni és csak a megerősödött töveket kiültetni.

Alkalmazása:

A gyökerét gyógynövényként használták, de nem igazán elterjedt.
A kertekben dísznövényként is ültetik, időnként évelő kertészetekben beszerezhető. Természetes hatású ágyásokban jól mutat. A töve kis mértékben terjed a gyökeréről hozott sarjakkal, de nem nyomja el a szomszédos növényeket. Vágott virágként használható.
Szereti a napos, száraz fekvést, de a félárnyékot is elviseli. Kevés gondozást igénylő alacsony évelő. Talajtakarónak is kiváló, ha elég sűrűn ültetjük.
Nagyon jó rovarcsalogató, a rengeteg apró virágát szeretik a beporzók.

Érdekességek:

A rózsafélékhez tartozik, bár a megszokott rózsa formára egyáltalán nem hasonlít. Még a virágszerkezete sem árulja el a rokonságot, mivel a rózsafélékre jellemző 5 szirom helyett ennek a növénynek 6 szirmú virágai vannak.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

dísznövény, rovarcsalogató, talajtakaró

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Koloncos legyezőfű (Filipendula vulgaris) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük