Köles, vörös magvú (Panicum miliaceum) vetőmag

550 Ft

Régi gabonaféle, amit mostanában kezdenek újra felfedezni. Sok előnye van: gluténmentes, magas fehérje tartalmú, könnyen emészthető.

Leírás

Manapság már ritkán termesztett ősi gabonaféle. Eredetileg valahonnan Ázsiából származhat, de már a történelmi időkben is gyakorlatilag mindenhol termesztették, ezért nehéz megállapítani az eredetét. Gyorsan és nagyra nő, egy-másfél méter magasságot ér el.

Vetése:

Május közepétől július közepéig, 12 cm-es sortávolságra, 1 cm tőtávolságra, 1-2 cm mélyre (35-40 kg vetőmag hektáronként).

Betakarítás:

Egyenetlenül érik, ezért érdemes lekaszálni amikor a bugák felső részében a magok már érettek. Ilyenkor a növény még zöld. Néhány nap múlva csépelhető.

Alkalmazása:

Régi gabonaféle, amit mostanában kezdenek újra felfedezni. Sok előnye van: gluténmentes, magas fehérje tartalmú, könnyen emészthető. Készülhet belőle rizshez hasonlóan köret vagy kása. Lisztjéből kenyeret is sütöttek, de nem kel meg, ezért ez a kenyér inkább valamiféle lepény volt.
Mostanában leginkább madáreleségként használatos, baromfiaknál és díszmadaraknál egyaránt. A vörös a legkeményebb héjú köles fajta, de magevő madarak szívesen eszik.
A köles viszonylag szárazságtűrő, de nem viseli el a tartós aszályt, mivel a gyökérzete sekély. Rövid tenyészidejű, vetés után 3-4 hónappal aratható, ezért másodvetésként is megbízhatóan beérik. Ökológiai termesztésben is használható, mert betegségei nem jelentősek, nem igényel növényvédelmet.

Érdekességek:

A köles a C4 fotoszintézis módszert használja, ami a hagyományos C3 módszerhez képes magasabb hőmérsékleten is hatékony, és kevesebb vizet használ. Általában a trópusi fűfélék használják ezt a módszert, például a kukorica. Segítségével gyorsabb növekedést tudnak elérni, és nagy melegben is képesek fejlődni.

További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos

Virágzás

július, augusztus, szeptember

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

1-3 m

Egyebek

ehető, állateledel

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Köles, vörös magvú (Panicum miliaceum) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük