Köles, sárga magvú (Panicum miliaceum) vetőmag
Köles, sárga magvú (Panicum miliaceum) vetőmag
550 Ft

Köles, sárga magvú (Panicum miliaceum) vetőmag

Régi gabonaféle, amit mostanában kezdenek újra felfedezni. Sok előnye van: gluténmentes, magas fehérje tartalmú, könnyen emészthető.
Kiszerelés: 15 ml, 1500 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Manapság már ritkán termesztett ősi gabonaféle. Eredetileg valahonnan Ázsiából származhat, de már a történelmi időkben is gyakorlatilag mindenhol termesztették, ezért nehéz megállapítani az eredetét. Gyorsan és nagyra nő, egy-másfél méter magasságot ér el.

Vetése:

Május közepétől július közepéig, 12 cm-es sortávolságra, 1 cm tőtávolságra, 1-2 cm mélyre (35-40 kg vetőmag hektáronként).

Betakarítás:

Egyenetlenül érik, ezért érdemes lekaszálni amikor a bugák felső részében a magok már érettek. Ilyenkor a növény még zöld. Néhány nap múlva csépelhető.

Alkalmazása:

Régi gabonaféle, amit mostanában kezdenek újra felfedezni. Sok előnye van: gluténmentes, magas fehérje tartalmú, könnyen emészthető. Készülhet belőle rizshez hasonlóan köret vagy kása. Lisztjéből kenyeret is sütöttek, de nem kel meg, ezért ez a kenyér inkább valamiféle lepény volt. Mostanában leginkább madáreleségként használatos, baromfiaknál és díszmadaraknál egyaránt. A köles viszonylag szárazságtűrő, de nem viseli el a tartós aszályt, mivel a gyökérzete sekély. Rövid tenyészidejű, vetés után 3-4 hónappal aratható, ezért másodvetésként is megbízhatóan beérik. Ökológiai termesztésben is használható, mert betegségei nem jelentősek, nem igényel növényvédelmet.

Érdekességek:

A köles a C4 fotoszintézis módszert használja, ami a hagyományos C3 módszerhez képes magasabb hőmérsékleten is hatékony, és kevesebb vizet használ. Általában a trópusi fűfélék használják ezt a módszert, például a kukorica. Segítségével gyorsabb növekedést tudnak elérni, és nagy melegben is képesek fejlődni.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, szeptember
Hasznosítás
állateledel, ehető
Fényigény
napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!