Kökény (Prunus spinosa) szabadgyökeres csemete

Kökény (Prunus spinosa) szabadgyökeres csemete
Kökény (Prunus spinosa) szabadgyökeres csemete
Kökény (Prunus spinosa) szabadgyökeres csemete
Kökény (Prunus spinosa) szabadgyökeres csemete
Erdőszéleken, utak mentén, árokpartokon nőnek ennek az apró szilvafélének a bokrai. A gyümölcse ehető, de késő őszig nagyon fanyar.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-40 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Erdőszéleken, utak mentén, árokpartokon nőnek ennek az apró szilvafélének a bokrai. Gyökérsarjaival alacsony, de kiterjedt bokrokat képez. Tavasszal, lombfakadás előtt hófehér az egész növény a sok virágtól. Ősszel a kékes termései borítják el, a szép látvány mellett még finomak is.

Alkalmazása:

A gyümölcse ehető, de késő őszig nagyon fanyar. Azt szokták, mondani, hogy amint a dér megcsípte elmúlik a fanyarsága, ami csak féligazság. Egyrészt nem múlik el teljesen, másrészt fagy nélkül is ugyanolyan ízű lesz november elejére. Ilyenkor már ehető, bár van aki nem szereti. Lekvárnak viszont nagyon finom. Főzni sem kell, csak a kimagozott gyümölcshúst összekeverni azonos súlyú cukorral. Egy napig állni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük. Addigra a cukor feloldódik, és egy sűrű lekvárt kapunk, amit csak üvegbe kell rakni. Magas pektin tartalma miatt főzés nélkül is sűrű, lekvárszerű, és megőrzi a vitamin tartalmát. A fanyar íze is eltűnik. Más gyümölcsökkel keverve és hagyományos módon lekvárnak kifőzve is nagyon finom. A kökény többi része is ehető. A virágait nyersen vagy kandírozva salátákba és díszítésnek használhatjuk. A leveléből tea főzhető. Gyógynövényként is használják, főleg gyulladáscsökkentőként a száj és a garat betegségeire. Fája nagyon kemény, régen sétapálcák készítéséhez keresett alapanyag volt szép mintázata miatt. A kertben dísznövénynek, vagy sövénynek is alkalmas. Kissé tövises, sűrű, áthatolhatatlan bozótot képez. Legjobban napon terem, de félárnyékban, erdőszélen, fák alatt is jól érzi magát. A kökény minden része vonzza az élővilágot. Tavaszi virágzása a beporzók számára terített asztal, a gyümölcsét a madarak eszik. Magja a rágcsálók csemegéje. Levelein lepkék hernyói nőnek. Sűrű bozótjában szívesen fészkelnek a madarak.

Adatok
Virágzási idő
április
Hasznosítás
ehető, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
1-3 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, szikes, terméketlen
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!