Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) szabadgyökeres csemete

(1 vásárlói értékelés)

400 Ft-tól

Középhegységeinkben elterjedt ez a tölgy faj. Száratlan makkjairól felismerhető. 30-35 méterre nő meg.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-70 cm.

Középhegységeinkben elterjedt ez a tölgy faj. Száratlan makkjairól felismerhető. 30-35 méterre nő meg. A kocsányos tölgynél valamivel rövidebb életű, de még így is sok száz évig él.

Alkalmazása:

A makk, hasonlóan a többi tölgy fajhoz, ehető, de sok tannint tartalmaz, ami miatt keserű. A tannin áztatással eltávolítható, de ez hetekig tartó áztatást jelent. Darálva ez sokkal hamarabb megtörténik. Az őrölt makk főzelékek sűrítésére használható, vagy kenyértésztához keverhető.
Régi gyógynövény, a kérge, a makk és annak a kupakja, valamint a rajta fejlődő gubacsok erős összehúzó hatásuk miatt vérzéscsillapítóként és hasmenés, vérhas ellen alkalmazhatók. Toroköblögetőként is használták.
Fája kemény és tartós, ezért kültéri felhasználásra is tökéletes. Az egyik legkeresettebb bútorgyártási alapanyag. Boroshordók kedvelt alapanyaga. Fűtőértéke magas, gyakori és jó minőségű tüzelő.
Kivágás után tőről megbízhatóan újrahajt, ezért rendszeresen visszavágva is termeszthető. Ilyen módon nevelve ott is elfér, ahol egy felnőtt méretű tölgyfa már túlságosan nagy lenne.
A kocsánytalan tölgy a nedvesebb hegyvidéki területek növénye, 600 mm éves csapadék felett érzi jól magát. A rövid ideig tartó elárasztást is elviseli. Semleges vagy savanyú talajt igényel, mészkövön nem fordul elő.
Az összes tölgy fajt érdemes fiatalon oldalról árnyékolni, csak felülről érje direkt napsütés. Az így védett példányok gyorsabban nőnek, hamarabb megerősödnek. Ezért évelő növényekkel vagy cserjékkel érdemes együtt ültetni a tölgyeket. Erdőgazdaságokban sűrűre ültetik a csemetéket, hogy gyorsan összezárjanak, egymást árnyékolják. Ebben az esetben hamar szükség lesz a csemeték ritkítására, válogatására.
A tölgyfák a legjobb rovarbarát növények. Körülbelül 600 rovarfaj él rajtuk. Ezért mindenképpen megéri ültetni belőlük néhány darabot a rovarvilág gazdagításáért. A makkjuk a harkályok, a szajkók, a mókusok és más vadállatok fontos téli tápláléka.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, savanyú, terméketlen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

madárbarát, dísznövény, rovarcsalogató

Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) szabadgyökeres csemete termékről 1 értékelés

  1. Gábor Mórocz

    Köszönöm ,most már átment a rendelés,kérdezném ,hogy ősszel is lehet majd rendelni?

    • Gyollai Krisztina

      Ősszel is lesznek facsemetéink, de nem feltétlenül ugyanazok mint most. A vásárolható készletünk a csemeték nyári fejlődésétől függ. Vadnövény magjaink is lesznek.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük