Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) szabadgyökeres csemete

Középhegységeinkben elterjedt ez a tölgy faj. Száratlan makkjairól felismerhető. 30-35 méterre nő meg.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. A tölgyek erős, vastag karógyökerük miatt ebbe a méretbe már nehezen férnek bele. A csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Középhegységeinkben elterjedt ez a tölgy faj. Száratlan makkjairól felismerhető. 30-35 méterre nő meg. A kocsányos tölgynél valamivel rövidebb életű, de még így is sok száz évig él.

Alkalmazása:

A makk, hasonlóan a többi tölgy fajhoz, ehető, de sok tannint tartalmaz, ami miatt keserű. A tannin áztatással eltávolítható, de ez hetekig tartó áztatást jelent. Darálva ez sokkal hamarabb megtörténik. Az őrölt makk főzelékek sűrítésére használható, vagy kenyértésztához keverhető. Régi gyógynövény, a kérge, a makk és annak a kupakja, valamint a rajta fejlődő gubacsok erős összehúzó hatásuk miatt vérzéscsillapítóként és hasmenés, vérhas ellen alkalmazhatók. Toroköblögetőként is használták. Fája kemény és tartós, ezért kültéri felhasználásra is tökéletes. Az egyik legkeresettebb bútorgyártási alapanyag. Boroshordók kedvelt alapanyaga. Fűtőértéke magas, gyakori és jó minőségű tüzelő. Kivágás után tőről megbízhatóan újrahajt, ezért rendszeresen visszavágva is termeszthető. Ilyen módon nevelve ott is elfér, ahol egy felnőtt méretű tölgyfa már túlságosan nagy lenne. A kocsánytalan tölgy a nedvesebb hegyvidéki területek növénye, 600 mm éves csapadék felett érzi jól magát. A rövid ideig tartó elárasztást is elviseli. Semleges vagy savanyú talajt igényel, mészkövön nem fordul elő. Az összes tölgy fajt érdemes fiatalon oldalról árnyékolni, csak felülről érje direkt napsütés. Az így védett példányok gyorsabban nőnek, hamarabb megerősödnek. Ezért évelő növényekkel vagy cserjékkel érdemes együtt ültetni a tölgyeket. Erdőgazdaságokban sűrűre ültetik a csemetéket, hogy gyorsan összezárjanak, egymást árnyékolják. Ebben az esetben hamar szükség lesz a csemeték ritkítására, válogatására. A tölgyfák a legjobb rovarbarát növények. Körülbelül 600 rovarfaj él rajtuk. Ezért mindenképpen megéri ültetni belőlük néhány darabot a rovarvilág gazdagításáért. A makkjuk a harkályok, a szajkók, a mókusok és más vadállatok fontos téli tápláléka.

Adatok
Virágzási idő
május
Hasznosítás
dísznövény, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!