Kocsányos tölgy (Quercus robur) szabadgyökeres csemete

Kocsányos tölgy (Quercus robur) szabadgyökeres csemete
Kocsányos tölgy (Quercus robur) szabadgyökeres csemete
Dél-európai tölgy faj, Magyarország az elterjedésének északi határa. Szép formájú, nagy termetű fa, 35 méter magasra is megnő.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-40 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. A tölgyek erős, vastag karógyökerük miatt ebbe a méretbe már nehezen férnek bele. A csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Nedves, alföldi területeken növő tölgy faj. Hosszú nyelű makkjáról felismerhető. Nagy termetű, 30-35 métert is elérhet. Eredeti élőhelye az ártéri keményfás ligeterdő, amiből a nagy folyószabályozások után szinte nem maradt semmi. Manapság főleg ültetett erdőkben találjuk, a nedvesebb, időnként elöntött, belvizes területektől a szárazabb dombvidékekig, ahol csertölggyel vagy gyertyánnal vegyes erdőket alkot. Az egész ország területén gyakori. A legtöbb tölgyhöz hasonlóan csak időszakosan, néhány évenként ad bő makktermést. A makkok az első ősszel beérnek. Hosszú életű fa, Magyarország területén is él 700-800 éves példánya.

Alkalmazása:

A makk, hasonlóan a többi tölgy fajhoz, ehető, de sok tannint tartalmaz, ami miatt keserű. A tannin áztatással eltávolítható, de ez hetekig tartó áztatást jelent. Darálva ez sokkal hamarabb megtörténik. Az őrölt makk főzelékek sűrítésére használható, vagy kenyértésztához keverhető. Pirítva mandulához hasonlóan süteményekhez is alkalmas. Régi gyógynövény, a kérge, a makk és annak a kupakja, valamint a rajta fejlődő gubacsok erős összehúzó hatásuk miatt vérzéscsillapítóként és hasmenés, vérhas ellen alkalmazhatók. Toroköblögetőként is használták. Fája kemény és tartós, ezért kültéri felhasználásra is tökéletes. Az egyik legkeresettebb bútorgyártási alapanyag. A boroshordók is hagyományosan ebből a fából készülnek. Fűtőértéke magas, gyakori és jó minőségű tüzelő. Kivágás után tőről megbízhatóan újrahajt, ezért rendszeresen visszavágva is termeszthető. Ilyen módon nevelve ott is elfér, ahol egy felnőtt méretű tölgyfa már túlságosan nagy lenne. Lehullott lombja a komposzthoz keverve segíti a lebontó szervezetek elszaporodását, nagyon jó hatású. A száraz leveleit akvaristák is gyakran használják, mert a víz alatt nem rothad el gyorsan, nem rontja a vízminőséget. A kocsányos tölgy leginkább azokra a területekre alkalmas, ahol a gyökereivel képes elérni a talajvizet. Nedves, belvizes, vagy ártéri területeken kifejezetten jól érzi magát, ha a vízborítás évi néhány hétnél nem hosszabb. Ennek ellenére a fejlettebb fák jó szárazságtűrők, ezért magasabban fekvő területeken is ültethető, ha az első néhány évben elegendő nedvességet kap. Már fiatalon is gyors növekedésű. Az összes tölgy fajt érdemes fiatalon oldalról árnyékolni, csak felülről érje direkt napsütés. Az így védett példányok gyorsabban nőnek, hamarabb megerősödnek. Ezért évelő növényekkel vagy cserjékkel érdemes együtt ültetni a tölgyeket. Erdőgazdaságokban sűrűre ültetik a csemetéket, hogy gyorsan összezárjanak, egymást árnyékolják. Ebben az esetben hamar szükség lesz a csemeték ritkítására, válogatására. A tölgyfák a legjobb rovarbarát növények. Körülbelül 600 rovarfaj él rajtuk. Ezért mindenképpen megéri ültetni belőlük néhány darabot a rovarvilág gazdagításáért. A makkjuk a harkályok, a szajkók, a mókusok és más vadállatok fontos téli tápláléka.

Érdekességek:

A kocsányos tölgyet 2015-ben az év fájává választották.

Adatok
Virágzási idő
május
Hasznosítás
dísznövény, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!