Kétbibés galagonya, cseregalagonya (Crataegus laevigata) szabadgyökeres csemete

700 Ft-tól

Az egybibés galagonyához hasonló ritka cserje. Tavasszal rengeteg fehér virág, ősszel apró piros termések borítják.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm.

Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy.
Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Az egybibés galagonyához hasonló ritka cserje. Tavasszal rengeteg fehér virág, ősszel apró piros termések borítják.
Az egybibés galagonyától leginkább a virágában és a termésében tér el, hogy a bibe kétágú, a termés többnyire két magot tartalmaz. Az egybibés galagonya bibéje többnyire egyágú, a termés egy magot tartalmaz. A levél is kissé eltérő alakú, kevésbé karéjos. Egyéb tulajdonságaiban, igényeiben a két galagonya faj nagyon hasonló.
Bozótosokban, tölgyesekben, keményfás ligeterdőkben lehet vele találkozni, leginkább a Dunántúlon és a hegységeinkben. Sehol sem gyakori.

Alkalmazása:

Piros bogyója (apró almatermése) ehető, de a lisztes gyümölcshús nem különösebben jóízű. Lekvárokhoz szokták adni magas pektin tartalma miatt. A szárított terméséből és a leveléből is tea főzhető. A virága is ehető, édességek és saláták díszíthetők vele.
Régóta ismert gyógynövény, főleg szív- és érrendszeri betegségekre használatos. Antioxidáns tartalma miatt is érdemes fogyasztani.
Fája nagyon kemény, nehezen megmunkálható, szerszámnyélnek és esztergáláshoz használják. A fűtőértéke is magas.
Nagyon jó sövény növény, nyírható, emellett tövises és áthatolhatatlan.
Szívós, mindent elviselő növény. Bármilyen talajon jól fejlődik, bár a legszárazabb, höves, futóhomokos területen bonsai-szerű törpe bokrokat nevel. Napon hoz sok termést, de félárnyékban is megél. Jól viseli a légszennyezést is, ezért városban, utak mellé is jó választás. Egyetlen hátránya, hogy sok rózsaféléhez hasonlóan érzékeny a tűzelhalásra.
A kert élővilága számára nagyon hasznos növény. A leveleit sokféle rovar fogyasztja, köztük látványos pillangók hernyói is. A virága méhlegelő, a termését a madarak fogyasztják. Sűrű tövises bokrai kiváló fészkelőhelyet jelentenek. Természetközeli kertek elmaradhatatlan tartozéka.

További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május

Gyökérzet

szívgyökér

Magasság

1-3 m, 3-10 m

Egyebek

madárbarát, ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kétbibés galagonya, cseregalagonya (Crataegus laevigata) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük