Keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata) vetőmag

550 Ft

Ártereken és más nedvesebb helyeken, útszéleken, árokpartokon találkozhatsz ezzel a félcserjével. Méteres magasságot elérő bokai messziről feltűnőek.

Kategóriák: , ,

Leírás

Ártereken és más nedvesebb helyeken, útszéleken, árokpartokon találkozhatsz ezzel a félcserjével. Leginkább az Alföldön fordul elő, másutt alig. Méteres magasságot elérő bokai messziről feltűnőek. Változatos formájú lehet, néha inkább a talajra fekszik, néha mereven felálló. Levelei a pillangósokra jellemzően szárnyaltak, két sor levélkéből állnak. Virágzata késő tavasszal jelenik meg, kékeslila apró virágokból álló tömött fürt. Legfeltűnőbb dísze az őszre kifejlődő termése.

Vetése:

Néhány nap áztatás után tavasszal vesd el. A magoncok lassan fejlődnek, érdemes cserépben előneveni.

Alkalmazása:

A valódi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) közel rokonaként ez a faj is tartalmaz glycyrrhizint, ami egy természetes édesítőszer, a cukornál 50-szer édesebb. A gyökerét fel lehet használni édesítőként, vagy főzéssel édes szirupot lehet belőle készíteni. Északon, ahol a valódi édesgyökér már nem él meg, ebből a fajból készül a medvecukor (bocskorszíj).
Gyógynövényként sokféle keverékben használják, de leginkább az íze miatt. Egyébként nagyobb mennyiségben fogyasztva vérnyomást emelő hatása van.
A kertben bárhol megél, ahol elég vizet kap. Különösebb más igénye nincs. Ha a gyökere miatt ülteted, akkor laza talajt válassz, hogy a mélyre hatoló gyökereket könnyebben ki tudd ásni.
A biokertekben az egyik leghasznosabb növény. Minden megvan benne, ami egy jó tápanyagfelhalmozó növényben lehet: nitrogénkötő, viszonylag gyorsan és nagyra nő, emellett mélyre hatoló gyökérzete van. Ráadásul a föld alatt nem terjed, jólnevelt csomókat alkot, növénytársításokba is könnyen beilleszthető.
Rengeteg apró virágát nagyon szeretik a beporzó rovarok, ez egy újabb jó tulajdonsága.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük