Káposztarepce ’Mécses’, őszi (Brassica napus) vetőmag
Káposztarepce ’Mécses’, őszi (Brassica napus) vetőmag
550 Ft

Káposztarepce ’Mécses’, őszi (Brassica napus) vetőmag

Káposztarepce ’Mécses’, őszi (Brassica napus) vetőmag
Káposztarepce ’Mécses’, őszi (Brassica napus) vetőmag
Káposztarepce ’Mécses’, őszi (Brassica napus) vetőmag
Káposztarepce ’Mécses’, őszi (Brassica napus) vetőmag
A káposztarepce, vagy egyszerűen csak repce olajtartalmú magváért és talajtakaróként is gyakori szántóföldi növény. Kiskertekben is hasznos a termesztése.
Kiszerelés: 5 ml, 600 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
A káposztarepce, vagy egyszerűen csak repce olajtartalmú magváért és talajtakaróként is gyakori szántóföldi növény. Kiskertekben is hasznos a termesztése. A hideg félév növénye: ősszel vetjük, zölden telel át, tavasszal virágzik, és hamar magot érlel. Az élénk sárgán virágzó repceföldek messziről feltűnnek, szép díszei a tájnak. Ipari méretekben a repcét leginkább a repceolaj miatt termesztik. Erre a célra az alacsony erukasav-tartalmú fajták alkalmasak, ezeket ’duplanullás’ néven említik. Ilyen a Mécses fajta is. Ez a fajta alacsony termetű, de magas terméshozamú. Nagyon szívós, a többi repcéhez képest jó stressztűrő, szélsőséges időjárásban is kiegyenlítetten terem. Jó fagytűrő, biztonságosan áttelel. Korai érésű, a nyári forróság előtt biztonsággal beérik.

Vetése:

Ha a magjáért termeszted, akkor a legjobb nyár végén, ősz elején vetni. A Mécses fajta gyors kezdeti fejlődésű, ezért nem érdemes szeptember eleje előtt elvetni. Sortávolság 12-70 cm között változhat. A cél a négyzetméterenkénti 50-70 növény. Vetési mélység 1-3 cm. Talajtakaróként bármikor vethető ősszel vagy kora tavasszal, minél sűrűbbre hogy gyorsan összezárjon.

Alkalmazása:

Nagyüzemben a magjáért termesztik, amiből olajat sajtolnak. A repceolaj sütéshez, főzéshez ugyanúgy használható, mint a napraforgóolaj. A repce magja állati takarmánynak nem alkalmas, csak a galamboknak adható. A horgászok viszont nagyon kedvelik, etetőanyagba keverve vonzza a halakat. Érdekes módon az olaj kisajtolása után visszamaradó ’pogácsa’ viszont kiváló, magas fehérjetartalmú állateledel. A repce levele és virágzata is ehető, salátákban tökéletes. Ilyen célból nemesített formái is vannak, de alapvetően bármilyen repce ehető. A csíráztatott magja is gyakori összetevője a salátáknak. Gyógynövényként az olaját használják masszázsolajként vagy fürdővízbe rakva a bőrt tápláló és erősítő hatása miatt. Kámforral keverve reumás panaszokra is ajánlják. Kiskertben a repcét többnyire talajtakaróként használjuk. Gyorsan kel és gyorsan fejlődik, ezért önmagában, vagy más növényekkel együtt nagyon jó hideg féléves talajtakaró. Dús virágzása alatt nagyon jó méhlegelő. A belőle készülő méz selymes, szilárd állagú, nem a szokásos mézekre hasonlít. Nagyon finom, pont a sűrűbb állaga miatt kenyérre könnyen kenhető, nem folyik. Házikerti körülmények között is érdemes lehet a virága miatt vetni, a beporzó rovarok számára, vagy akár dísznövényként. A repce viszonylag vízigényes, bár a Mécses fajta szárazságtűrőbb. A hűvösebb félév nedvesebb időjárása nagyon kedvez neki. Ellensége a korai nyár, mert ilyenkor nem tud beérni. A korai fajták, mint a Mécses is, biztonságosabbak ilyen szempontból. A talajjal szemben is viszonylag igényes, sok tápanyagot igényel. Ezt takarónövényként használva visszaadja a földnek, nagyon jó humusz képző növény. A repce vetését úgy érdemes időzíteni, hogy minél fejlettebb legyen még a tél előtt, de a virágszár fejlődése még ne induljon be. Ilyen állapotban a legjobb fagyálló: a kicsi, fejletlen növény, és a virágszár is könnyen elfagy. A Mécses fajta kevésbé érzékeny ebből a szempontból. Talajtakaróként ez annyira nem is lényeges, nyugodtan elfagyhat a növény. Akár kora tavasszal is vethető, nem tud kifejlődni nyárig, de talajtakaróként nem is kell. A repce káposztaféle, a kártevői is részben közösek velük. Repceföldek mellett gyakori probléma, hogy a repcében felszaporodó földibolhák a betakarítás után ellepik a környező kerteket, és nagy károkat okoznak a káposztafélékben. Otthon sem érdemes káposztafélék közelében repcét vetni. A sok kártevő viszont azt is jelenti, hogy sokféle rovart képes eltartani, ezért az életközösség alapját jelentő nagyon hasznos növény is egyben.

Adatok
Virágzási idő
április, május
Hasznosítás
állateledel, dísznövény, ehető, talajtakaró, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
bármilyen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!