Kapor (Anethum graveolens) vetőmag
550 Ft
A kapor a konyhában savanyúságok fűszereként és főzelékként ismert, de a kertben nagyon jó rovarcsalogatóként a biológiai növényvédelmet is szolgálja. A régi falusi kertekben mindenütt nőtt, pedig soha nem vetették.
Leírás
A kapor a konyhában savanyúságok fűszereként és főzelékként ismert, de a kertben nagyon jó rovarcsalogatóként a biológiai növényvédelmet is szolgálja. A régi falusi kertekben mindenütt nőtt, pedig soha nem vetették. Egyszerűen csak a mindenütt kelő magoncokat meghagyták a többi növény között. Ez az évelőként működés képessége nagyon jól beleillik a permakultúrás kertekbe.
Ázsiából származik, de ma már széles körben termesztett növény. Európa délibb területein ki is vadult.
Erősen illatos, jellegzetes kaporszagú növény. A levelei fonálszerűen szeldeltek. Alig elágazó szára és vékony levelei miatt szinte láthatatlan. Sárga ernyős virágait nyáron hozza, ezek a többi ernyős növényhez hasonlóan rengeteg ragadozó rovart, főleg ragadozó legyeket vonzanak.
Vetése:
Áprilistól vethető, a tavaszi fagyok elmúltával. A korábbi vetés megvárja a megfelelő időt a keléssel. Talaj felszínére vesd, csak nagyon sekélyen szabad takarni. Nem tűri a gyökere bolygatását, ezért mindig végleges helyére vesd, palántát nevelni nem célszerű.
Alkalmazása:
A zsenge levelei ehetők, fűszerként vagy főzelékként a magyar konyha nagyon jól ismeri. Erős, jellegzetes íze miatt csak óvatosan használd.
A legjobb frissen felhasználni. Nedves papírba csomagolva hűtőben néhány napig friss marad. Fagyasztva vagy szárítva tartósítható.
Gyógynövényként elsősorban a magját használják, egészben elrágva vagy kivonatként, hasfájás és gyomor problémák ellen.
A magból sajtolt olajat régen illatosításra használták szappanokban, ételekben, gyógyhatású készítményekben.
A kapor termesztése nagyon könnyű. Legjobban laza, mérsékelten tápdús talajokon fejlődik. Tavasz végén, a felmelegedő talajban kel ki, korábban vetve is megvárja ezt az időpontot. Lassan kel, vetés után két hét is eltelik a csírázásig, de utána gyorsan fejlődik. A nyári forróságban hamar kivirágzik és magot érlel. A zsenge leveleit, vagy az egész viatal növényt lehet felhasználni. Ha hagyod virágozni, akkor elszórja a magjait és jövőre újra kikel. Régen ez volt az általánosan elterjedt módszer a termesztésére, szándékosan csak ritkán vetették. Ha nagyobb mennyiséget szeretnél belőle, akkor áprilistól nyár közepéig néhány hetenként vess belőle, így folyamatosan lesz friss betakarítható kapor.
A kapor jó társnövénye a káposztaféléknek, salátának, hagymának, uborkának. A sárgarépa fejlődését viszont gátolja, de csak a felnőtt kapor. A fiatal magoncok viszont segítenek a sárgarépa kártevőinek az elriasztásában. Csak ne hagyd felnőni őket, idejében gyomláld ki és edd meg a kaprot.
A kapor erős aromájával tipikus kártevőriasztó, kártevőket összezavaró növény. Védi a körülötte levő haszonnövényeket.
A virágai egész nyáron át nyílnak, és rengeteg rovart vonzanak. Köztük sok ragadozó legyet: fürkészlegyeket és rablólegyeket, amik segítenek a kertedben a kártevők irtásában. Ezért nagyon hasznos kaprot ültetni a permakultúrás vagy biokertekben. Egynyári virágzó növények közé is nagyon jól illik.
További információk
Növény típusa | egynyári |
---|---|
Talajigény | bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú |
Vízigény | szárazságtűrő, átlagos |
Fényigény | napos, félárnyék |
Virágzás | június, július, szeptember |
Gyökérzet | karógyökér |
Magasság | 0,3-1 m |
Egyebek | ehető, gyógynövény, rovarcsalogató |
Értékelések
Még nincsenek értékelések.