Kapor (Anethum graveolens) vetőmag

550 Ft

A kapor a konyhában savanyúságok fűszereként és főzelékként ismert, de a kertben nagyon jó rovarcsalogatóként a biológiai növényvédelmet is szolgálja. A régi falusi kertekben mindenütt nőtt, pedig soha nem vetették.

Leírás

A kapor a konyhában savanyúságok fűszereként és főzelékként ismert, de a kertben nagyon jó rovarcsalogatóként a biológiai növényvédelmet is szolgálja. A régi falusi kertekben mindenütt nőtt, pedig soha nem vetették. Egyszerűen csak a mindenütt kelő magoncokat meghagyták a többi növény között. Ez az évelőként működés képessége nagyon jól beleillik a permakultúrás kertekbe.
Ázsiából származik, de ma már széles körben termesztett növény. Európa délibb területein ki is vadult.
Erősen illatos, jellegzetes kaporszagú növény. A levelei fonálszerűen szeldeltek. Alig elágazó szára és vékony levelei miatt szinte láthatatlan. Sárga ernyős virágait nyáron hozza, ezek a többi ernyős növényhez hasonlóan rengeteg ragadozó rovart, főleg ragadozó legyeket vonzanak.

Vetése:

Áprilistól vethető, a tavaszi fagyok elmúltával. A korábbi vetés megvárja a megfelelő időt a keléssel. Talaj felszínére vesd, csak nagyon sekélyen szabad takarni. Nem tűri a gyökere bolygatását, ezért mindig végleges helyére vesd, palántát nevelni nem célszerű.

Alkalmazása:

A zsenge levelei ehetők, fűszerként vagy főzelékként a magyar konyha nagyon jól ismeri. Erős, jellegzetes íze miatt csak óvatosan használd.
A legjobb frissen felhasználni. Nedves papírba csomagolva hűtőben néhány napig friss marad. Fagyasztva vagy szárítva tartósítható.
Gyógynövényként elsősorban a magját használják, egészben elrágva vagy kivonatként, hasfájás és gyomor problémák ellen.
A magból sajtolt olajat régen illatosításra használták szappanokban, ételekben, gyógyhatású készítményekben.
A kapor termesztése nagyon könnyű. Legjobban laza, mérsékelten tápdús talajokon fejlődik. Tavasz végén, a felmelegedő talajban kel ki, korábban vetve is megvárja ezt az időpontot. Lassan kel, vetés után két hét is eltelik a csírázásig, de utána gyorsan fejlődik. A nyári forróságban hamar kivirágzik és magot érlel. A zsenge leveleit, vagy az egész viatal növényt lehet felhasználni. Ha hagyod virágozni, akkor elszórja a magjait és jövőre újra kikel. Régen ez volt az általánosan elterjedt módszer a termesztésére, szándékosan csak ritkán vetették. Ha nagyobb mennyiséget szeretnél belőle, akkor áprilistól nyár közepéig néhány hetenként vess belőle, így folyamatosan lesz friss betakarítható kapor.
A kapor jó társnövénye a káposztaféléknek, salátának, hagymának, uborkának. A sárgarépa fejlődését viszont gátolja, de csak a felnőtt kapor. A fiatal magoncok viszont segítenek a sárgarépa kártevőinek az elriasztásában. Csak ne hagyd felnőni őket, idejében gyomláld ki és edd meg a kaprot.
A kapor erős aromájával tipikus kártevőriasztó, kártevőket összezavaró növény. Védi a körülötte levő haszonnövényeket.
A virágai egész nyáron át nyílnak, és rengeteg rovart vonzanak. Köztük sok ragadozó legyet: fürkészlegyeket és rablólegyeket, amik segítenek a kertedben a kártevők irtásában. Ezért nagyon hasznos kaprot ültetni a permakultúrás vagy biokertekben. Egynyári virágzó növények közé is nagyon jól illik.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, szeptember

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kapor (Anethum graveolens) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük