Kányabangita (Viburnum opulus) szabadgyökeres csemete

Nedves erdőkben találod meg ezt a ritkás ágú cserjét. A többi bangita fajtól nagyon eltérő képet mutat a tenyeresen szeldelt leveleivel.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 20-30 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Nedves erdőkben találod meg ezt a ritkás ágú cserjét. A többi bangita fajtól nagyon eltérő képet mutat a tenyeresen tagolt leveleivel. A virága érdekes: a tányérszerű fürt közepén levő apró virágok termékenyek, míg a szélén található nagyobb, látványos virágok meddők. Ősszel érő piros termése is díszítő.

Alkalmazása:

A kányabangita termése ehető, savanyú, nem kifejezetten jó ízű, és enyhén mérgező is. Főzve, lekvárnak használták, de sokkal nagyobb haszna van a madarak számára. Dísznövényként is megállja a helyét. Virága és bogyói nagyon látványosak. Leginkább a csupa meddő virágokat nevelő fajtáját ültetik labdarózsa néven. Félgömb alakú hófehér virágzatai nagyon látványosak, cserébe a meddő virágokból nem fejlődik termés. Szereti a jó minőségű humuszos erdei talajt, a nedves élőhelyet. Ha teheted keress neki egy ilyen helyet a kertben, félárnyékban, mélyedésben, természetes nedvesebb területeken. A meszes talajjal nincs gondja. Madárbarát kertekben is hasznos. tavasszal a virágai, ősszel a bogyói vonzzák az állatvilágot.

Adatok
Virágzási idő
június, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
1-3 m, 3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!