Indás ínfű (Ajuga reptans) vetőmag

550 Ft

Erdők aljnövényzetében gyakran találkozhatsz ezzel az indákkal terjedő alacsony növénnyel. Tavaszi virágzásakor nagyon szép, 20-30 cm magas kék virágfürtöket nevel.

Kategóriák: , ,

Leírás

Erdők aljnövényzetében gyakran találkozhatsz ezzel az indákkal terjedő alacsony növénnyel. Őszi-téli formája alacsony, csak néhány centiméter magas, talajra simuló levélrózsákat visel. Tavaszi virágzásakor nagyon szép, 20-30 cm magas kék virágfürtöket nevel.

Vetése:

Apró magja ősszel és tavasszal is vethető, a talaj felszínére, minimális takarással. A kelése sokszor egyenetlen vagy elhúzódó. Érdemes palántát nevelni belőle.

Alkalmazása:

Fiatal levelei salátaként fogyaszthatók, de keserűsége miatt ez a felhasználása nem gyakori.

Gyógynövényként sokkal ismertebb. Leggyakrabban külsőleg, sebkezelésre használják vérzéscsillapítóként. Köhögéscsillapítóként és szíverősítőként is ismert. Másnaposság ellen is használták.

Kedvelt kerti növény, árnyékba való talajtakaróként több fajtáját ültetik. Indákkal szaporodva gyorsan terjed. A tarka levelűek inkább a mélyebb árnyékot szeretik, míg a bordó levelű formája a teljes napsütést is elviseli ha elegendő nedvességet kap.

Nem kényes, de legjobban erdei körülmények között érzi magát: humuszban gazdag talajon, félárnyékban. Jól bírja a nedvesebb körülményeket, tavasszal akár a néhány hetes vízborítást is. Ennek ellenére a nyári szárazságot is egészen jól viseli árnyékos helyen. Aszályos időben azért megérdemel egy kis öntözést.
Tavaszi virágzása vonzza a beporzó rovarokat, ezért nagyon hasznos az árnyékosabb méhlegelők kialakításánál.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék, árnyék

Virágzás

április, május, június

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

30 cm alatt

Egyebek

ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató, talajtakaró

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Indás ínfű (Ajuga reptans) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük