Indás ínfű (Ajuga reptans) vetőmag

Erdők aljnövényzetében gyakran találkozhatsz ezzel az indákkal terjedő alacsony növénnyel. Tavaszi virágzásakor nagyon szép, 20-30 cm magas kék virágfürtöket nevel.
Kiszerelés: 1 m, 240 mag
Nincs raktáron
550 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Erdők aljnövényzetében gyakran találkozhatsz ezzel az indákkal terjedő alacsony növénnyel. Őszi-téli formája alacsony, csak néhány centiméter magas, talajra simuló levélrózsákat visel. Tavaszi virágzásakor nagyon szép, 20-30 cm magas kék virágfürtöket nevel.

Vetése:

Apró magja ősszel és tavasszal is vethető, a talaj felszínére, minimális takarással. A kelése sokszor egyenetlen vagy elhúzódó. Érdemes palántát nevelni belőle.

Alkalmazása:

Fiatal levelei salátaként fogyaszthatók, de keserűsége miatt ez a felhasználása nem gyakori. Gyógynövényként sokkal ismertebb. Leggyakrabban külsőleg, sebkezelésre használják vérzéscsillapítóként. Köhögéscsillapítóként és szíverősítőként is ismert. Másnaposság ellen is használták. Kedvelt kerti növény, árnyékba való talajtakaróként több fajtáját ültetik. Indákkal szaporodva gyorsan terjed. A tarka levelűek inkább a mélyebb árnyékot szeretik, míg a bordó levelű formája a teljes napsütést is elviseli ha elegendő nedvességet kap. Nem kényes, de legjobban erdei körülmények között érzi magát: humuszban gazdag talajon, félárnyékban. Jól bírja a nedvesebb körülményeket, tavasszal akár a néhány hetes vízborítást is. Ennek ellenére a nyári szárazságot is egészen jól viseli árnyékos helyen. Aszályos időben azért megérdemel egy kis öntözést. Tavaszi virágzása vonzza a beporzó rovarokat, ezért nagyon hasznos az árnyékosabb méhlegelők kialakításánál.

Adatok
Virágzási idő
április, június, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, talajtakaró
Fényigény
árnyék, félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
30 cm alatt
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!